Annons

Nystart för Pontus Frithiof i Stockholm och i Sälen

zoom Skiss på La Tour, Pontus Frithiofs och Mario E. Moroni, delägare. Foto: Whyte & Lilja
Skiss på La Tour, Pontus Frithiofs och Mario E. Moroni, delägare. Foto: Whyte & Lilja
NYHETER. Lokalen med den spektakulära utsikten väckte en nygammal dröm till liv. Restaurangen La Tour, längst upp i DN-skrapan i Stockholm, blir kocken Pontus Frithiofs drömkrog.
Annons

Sedan Pontus in the Green House öppnade 1999 har kocken Pontus Frithiof gjort sig känd för att bryta ny mark i restaurangbranschen. Pandemin blev en katalysator till att starta något nytt igen och fine dining-restaurangen La Tour när den öppnar i september.

– Det är en dröm att ännu en gång få skapa en finkrog. För ett par år sedan hade vi en annan lokal på gång för detta, som jag skulle ha gjort med Michael Einarsson, men det blev inte av. Nu var timingen rätt, då lokalen var under renovering, säger Pontus Frithiof.

Veganska inslag på menyn

La Tour blir en nypa flärd där modern och klassisk matlagning och omtanke är i fokus. Delikatesser, förrätter, huvudrätter och desserter med de bästa råvarorna står på á la carte-menyn.

– Vi har förmånen att arbeta med de bästa råvarorna som går att få tag på. Vill vi servera hummer kommer vi att servera en vild hummer då den är bäst, även om rätten blir dyrare. Vi kommer också att ha flera inslag på menyn som är veganska/plantbaserade. Det är dags att de får göra entré på finkrogsscenen, säger Pontus Frithiof.

Gastronomisk concierge

Nivån höjs ännu ett snäpp med en gastronomisk concierge som tar hand om gästernas bokningar från start till mål. Det kan innebära att bli upphämtad och lämnad i restaurangens egna bilar, en inbjudan till gästens önskade nattklubb och givetvis anpassning av menyn efter personliga kostavvikelser. Och vilka är då drömgästerna?

– Det är folk som älskar mat och vin och vill skämma bort sig själva en smula. Om man är fler än fyra personer och kanske inte tillhör målgruppen som besöker de bästa krogarna så kan man boka någon av våra tre chambre séparèe för sitt sällskap. Vi kommer inledningsvis på lördagar även lansera en modern och lyxig afternoon tea. Förhoppningen är att ett besök hos oss blir en helt ny upplevelse – som att gå på teater men att även andra sinnen engageras, säger Pontus Frithiof.

Nyskapande för barn

Nyligen gick Pontus Group ihop med Nordrest och kom ut som segrare i kampen om två nya krogar i Skistars nya resort i Hundfjället, Skistar Lodge Sälen. Även här ska restaurangerna bidra med nya idéer för att stärka Sälen som destination. En av restaurangerna kommer att ha ett sharing-koncept med influenser från alla världens kök. Den andra blir något av en lyxigare brasserie. Pontus Frithiof vill att restaurangerna, som öppnar till den kommande vintersäsongen, blir destinationer i sig.

– Tanken är att vi ska bidra med något spännande och innovativt. Inte minst våra tankar för baren, som skiljer sig från övriga aktörer i fjällvärlden. Det ska bli spännande, och självklart lite nervöst, att se hur allt tas emot, säger han.

– Vi är mycket ödmjuka inför uppgifterna, både i Sälen och på La Tour. Inga succéer är självskrivna, då det alltid kräver mycket mer tid, tålamod och pengar än vad man från början tänkt. Men känslan är god!