Annons

Ökad fjällcykling leder till nya utmaningar

zoom
NYHETER. Allt fler väljer att ta med cykeln till fjällen. Enligt en ny undersökning leder det ökade fjällcyklandet till ett växande behov av information om säkerhet och fjällvett.
Annons

Fjällcykling är en sommaraktivitet som blivit alltmer populär de senaste åren. Det framgår av en enkätundersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd riktat till vd:ar för destinationsbolag och fjällstationer i fjällen.

Sex av tio svarar att de har fler besökare cyklar på leder och stigar jämfört med för fem år sedan.

Samtliga destinationsbolag och fjällstationer  instämmer helt eller delvis i att behovet har ökat av att nå ut med information om säkerhet och fjällvett till besökare som cyklar på stigar och leder i fjällen.

– Cyklister rör sig i ett snabbare tempo än vandrare vilket ställer högre krav på säkerhetsmedvetandet och att visa hänsyn mot naturen och andra besökare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd i en kommentar.

Det finns inga särskilda trafikregler för cykling i fjällterräng, men cyklisterna bör bland annat lämna företräde för vandrare och vara uppmärksamma på att cykling riskerar att orsaka slitage på leder och stigar.

Användingen av elcykel blir också allt vanligare i fjällterrängen, men elcyklar omfattas inte av allemansrätten, vilket innebär att markägaren behöver tillfrågas.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...