Annons

Onlinebokning skapar högtryck för mindre skidorter

zoom Louise Söderlund, vd Isaberg, Hanna Aspebo, marknadskoordinator på Dundret och Sofie Andersson, vd Fjätervålen. Foto: Privat
Louise Söderlund, vd Isaberg, Hanna Aspebo, marknadskoordinator på Dundret och Sofie Andersson, vd Fjätervålen. Foto: Privat
NYHETER. Sportlovsveckorna brukar vara synonymt med besöksrekord för skidanläggningarna runt om i landet. I år är intresset för vintrig hemester mycket stort, något som har gynnat de mindre aktörerna.
Annons

Sportlovsveckorna är i antågande. För skidanläggningarna är den största utmaningen knappast snöbrist likt i fjol – nu är det fullt fokus på att hitta balansen mellan ökat besökstryck och coronarestriktioner. Här har onlineförsäljningen blivit en viktig pusselbit.

Småländska Isaberg i Hestra har styrt om hela sin liftkortsförsäljning till webben. Dessutom finns ett maxtak på hur många liftkort som kan säljas varje dag, vilket blir ett konkret verktyg för att styra antalet besökare i anläggningen. Vd:n Louise Söderlund berättar att detta innebär ett intäktstapp på 30 procent – men hon är ändå hoppfull.

– Vecka åtta gick åt som smör i solsken och helgerna framåt är fullbokade. Även vecka sju har bokats upp nu. Folk vill inte boka något långt i förväg men är samtidigt oerhört sugna på att åka skidor. Det gynnar oss hemmabackar, säger Louise Söderlund och fortsätter:

– Ett vanligt år har vi 80 procent danskar under vintersäsongen, men nu uteblir hela den kundgruppen. Istället ser vi andra grupper öka. Vi får fler besök av pigga pensionärer och ser även en trend där många gäster kommer till oss mitt i veckan.

Färre osäkerhetsavbokningar än tidigare

Dundret Lapland i Gällivare kan också visa på ett stort intresse inför sportlovsveckorna. Jämfört med i fjol handlar det om 60 procent fler besökare per dag vilket ger den relativt nystartade anläggningen en viktig ekonomisk skjuts.

– Vi har ett väldigt bra bokningsläge som ser ut att hålla i sig. När coronaläget försämrades i höstas var det många gäster som bokade av på kort varsel, men jag upplever en minskning i den typen av osäkerhetsavbokningar nu inför sportloven, säger Hanna Aspebo, marknadskoordinator på Dundret Lapland.

Även Dundret uppmanar gästerna att planera sina besök genom att boka boende och liftkort online, vilket ungefär 20 procent fler har gjort i år jämfört med 2020.

Lärdomar från jul och nyår bådar gott

Fjätervålen i Dalarna är en annan mindre aktör som laddar upp för rekordhög beläggning. Redan i höstas blev sportlovsveckorna fullbokade, och en klar majoritet såg då till att lösa boende via hemsidan. Sedan dess har en handfull avbokningar skett, men då har andra kunder snabbt bokat upp de lediga stugorna. Vd:n Sofie Andersson tror att många av deras besökare aktivt har letat efter en mindre skidort för att känna ökad trygghet.

– Vi har inte samma problem med trängsel som de större destinationerna har eftersom vi är en liten anläggning. I år har det verkligen varit en fördel, säger Sofie Andersson.

Hon har varit i kontakt med ansvarig smittskyddsläkare i Dalarna som kunde konstatera att besökstrycket under jul och nyår inte ledde till en ökad smittspridning – åtgärder och riskbedömningar gav effekt. Det inger en ökad trygghet inför sportlovsveckorna, konstaterar Sofie Andersson.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...