Annons

Öppningshelgen lockade tusentals besökare

zoom Foto: Skistar/Niclas Sjögren Berg
Foto: Skistar/Niclas Sjögren Berg
NYHETER. Ovanligt bra snöläge, peppade gäster och nöjda destinationschefer. Så kan man sammanfatta öppningshelgen för Skistars nordligaste skidorter i Sverige.
Annons

Under helgen som gick öppnade fyra av Skistars fem skandinaviska skiddestinationer. Besöksliv ringde upp två av de svenska skidorterna för att kolla om öppningshelgen levde upp till destinationschefernas höga förväntningar.

– Det kändes väldigt bra. Det är ju det här vi jobbar för året runt egentligen, att komma i gång med skidstarten. Vi hade cirka 2800 besökare på lördagen och 2000 på söndagen vilket är väldigt bra, betydligt mer än en normal öppningshelg, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef Skistar Åre, och fortsätter:

– Att vi dessutom kunde få öppna under en dag med jättebra väder gjorde mycket. Minus fem grader och bra med snö – det blev fina bilder som rullades ut på sociala medier.

Niclas Sjögren Berg tror att det höga besökstrycket beror på att man tidigare än någonsin kunde öppna även på högzon, alltså backarna över trädgränsen. Han förklarar att om man kan säkra snö i högzonen, klarar man det även längre ner i systemet.

– Det betyder ju att gäster som sitter hemma och funderar på om de ska åka upp under försäsongen kan känna sig trygga med att det blir bra skidåkning. Med våra 890 fallhöjdsmeter från skutan och ner finns det ingen motsvarighet i Sverige, säger Niclas Sjögren Berg.

Ovanligt mycket snö

Även för Vemdalen med sina tre skidorter blev det en ovanligt snörik öppning med ett snödjup på 40 centimeter.

– Snöläget var fantastiskt. Vi brukar kunna få snö tidigt men inte så här mycket redan i mitten av november, så det var väldigt kul att kunna erbjuda våra besökare en så vintrig produkt, säger Anders Lundqvist, destinationschef Skistar Vemdalen.

För Vemdalen var öppningen inte tidigare än vanligt, destinationen brukar dra igång under den här perioden i november. Men intresset för denna vintriga produkt var ändå stor. Många passade på att åka ner till sina stugor och få en första skidåkningshelg.

– Det gick väldigt bra under öppningshelgen. Det är kul att se det stora intresset när man drar igång och alla skidentusiaster kommer hit. Under första helgen hade vi drygt 1100 besökare varje dag, det är vi väldigt glada över, säger Anders Lundqvist.

Vill förmodligen komma tillbaka

Han tror att den lyckade öppningshelgen kommer prägla resten av säsongen.

– Med en så skön säsongsstart är det goda chanser att besökarna får mersmak och vill komma tillbaka, hoppas Anders Lundqvist.