Annons

”Sommaren kan bli en boom”

zoom Pandox spår att sommaren bli stark för hotellmarknaden. FOTO: Colourbox
Pandox spår att sommaren bli stark för hotellmarknaden. FOTO: Colourbox
NYHETER. Fritidsresandet i Sverige har börjat vakna till liv, enligt hotellfastighetsbolaget Pandox vd Anders Nissen.
– Det är bra weekendbeläggning på vissa hotell redan.
Annons

Pandox vd spår ett svagt första kvartal för bolaget. Han räknar med att återhämtningen kommer men osäkerheten är stor kring när det sker.

– Allt beror på restriktionerna. När de lättar vänder det.

I Sverige ser han ett ljusare läge än i övriga Europa där samhällena stängts ned. En stor del av Pandox hotell finns i Tyskland och England, vilket gör att restriktionerna där får stort genomslag för bolaget. De svenska hotellen står för ungefär en fjärdedel av intäkterna.

Privatresenärerna är först ut när det vänder och där ser han redan en förbättrad beläggning på vissa svenska hotell.

Om planen att alla svenska ska vara vaccinerade till midsommar lyckas räknar han med ett rejält uppsving för hotellen här.

– Då blir det en boom med jättemycket folk som reser. Huvudsakligen är det den inhemska trafiken som tar fart.

Pandox räknar med att mönstret från 2020 upprepar sig när återhämtningen kommer. När fritidsresenärerna återvänt börja även affärsresenärerna komma tillbaka.

– Det var där vi befann oss före fjärde kvartalet 2020. Sedan kom den andra vågen med nya restriktioner.

– Hösten blir spännande. Affärsresandet kan sakta komma tillbaka. Nyckeln är vaccinationerna, säger han.

Beläggningsgraden på hotellen i inhemska destinationer rasade till 15-25 procent under sista kvartalet 2020 efter att ha legat på 45-50 procent i september, enligt Anders Nissen.

Raset ledde till att Pandox intäkter halverades under sista kvartalet 2020 jämfört med 2019. Trots det gick bolaget med vinst om effekten av fallande fastighetspriser räknas bort.

Förklaringen är stabila intäkter från kontrakterade minimihyror och fasta hyror. De flesta av Pandox hotell betalar en omsättningsbaserad hyra ovanpå minimihyran. När hotellen går dåligt tappar Pandox intäkter

– Vi har redan tagit en nedgång i hyrorna med 70 procent säger Anders Nissen.

Några ytterligare hyressänkningar tänker han inte gå med på. Pandox skräckscenario är hotellen inte klarar av att betala in minihyrorna.

– Det kan leda till att vi inte klarar bankernas lånevillkor och måste lösa in lån. Vi har visserligen 5 miljarder i likviditet men det räcker inte långt när vi har 30 miljarder i lån säger han.