Annons

Pontus från Omaka – utsedd till Årets Unga kock

zoom Pontus Lindgren från restaurang Omaka är Årets Unga kock.  Foto: Chaine presse
Pontus Lindgren från restaurang Omaka är Årets Unga kock. Foto: Chaine presse
NYHETER. I går avgjordes den 45: e upplagan av Årets Unga kock. Vinnaren Pontus Lindgren från restaurang Omaka, Stockholm, kommer att delta i världsfinalen i Paris. – ­Det är första gången jag vinner en riktig tävling och att det leder till världsfinal känns helt otroligt.
Annons

Tillsammans med sin medtävlande Jonas Svensson från restaurang Lux dag för dag, tillagade Pontus Lindgren en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med hel röding och flankstek som huvudingredienser. Juryn utsåg Pontus som vinnare med motiveringen: ”Han har på kort tid skapad en genomtänkt meny med höga smaker och med respekt för råvarorna”. Världsfinalen avgörs i Paris september – då ett 20-tal kockar från olika länder är med och tävlar.

Hur känns det – du är i världsfinal?

– Det känns roligt. Det här är första gången jag vinner en riktig tävling och att det leder till något så stort, det känns helt otroligt.

Vilka moment var svårast?

– Jag skulle nog säga tiden. Och att hålla huvudet kallt under tävlingen. Ett tag tänkte jag ”det här ser ut som skit, det är över”, men jag smakade av hela tiden. Det är något jag har fått lära mig, smaka, smaka, smaka. Jag har aldrig smakat så mycket som jag gjorde under finalen.

Vilka styrkor tog dig till världsfinalen?

– Det är nog att jag kan grundarbetet, att det verkligen sitter och att jag smakar av.

Vad betyder vinsten för dig?

– Det har inte hunnit sjunka in än, det enda jag känner just nu är att jag är glad. Inför tävlingen var jag stressad och nervös, nu kanske det måste gå några dagar innan jag hunnit landa i det här. Det ska bli skönt också att bara få jobba i någon vecka nu, innan jag börjar träna inför finalen.

Varför valde du kockyrket?

– Jag hade turen att få praktik på en restaurang när jag var 13-14 år och kände direkt att det här är verkligen roligt. Jag minns att jag fick mycket positiv feedback också och någonstans förstod jag att jag hade fallenhet för yrket.