Annons

Påsken utmaning för Skistar

zoom Skistars nye vd Stefan Sjöstrand. Foto: Skistar
Skistars nye vd Stefan Sjöstrand. Foto: Skistar
NYHETER. Skistar rapporterar ett rekordresultat i halvårsrapporten trots coronaepidemin. För resten av säsongen väntas större effekter sedan anläggningarna i Trysil och Hemsedal stängts.
Annons

De stora effekterna av coronaepidemin syns ännu inte i Skistars rapport som sträcker sig fram till den sista februari. Sedan dess har anläggningarna i Trysil och Hemsedal stängts och Skistar varnar för att resultatet kommer att påverkas under resten av säsongen.

”Dessa beslut kommer att få en negativ effekt på SkiStars helårsresultat. Omfattningen har ännu inte analyserats. En viktig faktor att ta hänsyn till är att en stor del av vintersäsongen är passerad. SkiStar vidtar åtgärder för att anpassa verksamheten till rådande situation. Av samma skäl bedömer vi det som svårt att kommentera bokningsläget för närvarande”, skriver Skistars nytillträdde vd Stefan Sjöstrand i rapporten.

Skistars vd Stefan Sjöstrand tillträdde i början på mars och någon mjukstart blev det inte på nya jobbet. Samtidigt slog coronakrisen till med full kraft och han har suttit i dagliga möten för att följa utvecklingen.

Vad ligger bakom Skistars rekordresultat?

– Vi har det bästa halvårsresultatet någonsin. Vi fyller 45 år i år och intresset är högt för alpin skidåkning. Försäljningen av Skipass är den stora delen där vi växer med 11 procent.  Vi har också en sportbutikverksamhet där vi växer med 19 procent och kopplat till detta har vi en stark onlineförsäljning där vi ökar med 43 procent. En annan del är att vi utvecklat hängveckorna mellan loven med aktiviteter till exempel Valles vintervecka för barn som inte går i skolan

Hur påverkas ni av coronaepidemin?

– Vi fick beskedet den 12 mars om att Trysil och Hemsedal stängs. Det är ett myndighetsbeslut. Gällande den svenska verksamheten är en tät dialog med kommunerna och länsstyrelsen och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kan det bli aktuellt att stänga fler anläggningar?

– Inte vad vi vet just nu. St. Johann in Tirol stängdes den 15 mars sedan Österrike beslutat stänga alla skidanläggningar. Det var en vecka innan säsongen skulle avslutas så det påverkar oss inte så mycket. Bland våra största anläggningar är tre av fyra fortfarande öppna.

Vilka åtgärder vidtar ni konkret på era anläggningar för att minska smittorisken?

– Vi ordnar flöden så att vi undviker större folksamlingar. Det påverkar skidskolor vi inte har avslutningar på samma sätt. Vi har också slutat med inomhusaktiviteter för barn. När det gäller liftköer har vi valt smala köer istället för breda.

– Våra partners följer noga de restriktioner som myndigheterna föreskriver då de är experter, och som extra åtgärder bedrivs den lilla after ski som fortfarande pågår utomhus i betydligt mindre grupper än normalt

Har ni färre gäster?

– Det är svårt att kommenterar bokningsläget. Sverige står starkt när det gäller bokningar men det kommer nya restriktioner varje dag. Konferensverksamheten går inte jättebra i dagsläget, som för många andra i den branschen.

Hur ser du på resten av säsongen?

– Jag vill inte spekulera i det. Det är lite olika hur länge säsongen varar. I sälen slutar den efter påsk och i Åre pågår den till 1 maj. Vårt fokus är att avsluta säsongen på bästa sätt för våra gäster.

Skistars anläggningar finns i Sälen, Åre, Vemdalen, Hammarbybacken, Hemsedal, Trysil och i österrikiska St Johann in Tirol.