Annons

Restauranggalan – här är vinnarna

zoom Långbro Värdshus vann utmärkelsen Årets Arbetsplats.  Foto: Besöksliv
Långbro Värdshus vann utmärkelsen Årets Arbetsplats. Foto: Besöksliv
NYHETER. Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av Restauranggalan på Cirkus i Stockholm. Utmärkelsen Årets Arbetsplats gick till Långbro Värdshus: ”Det är teamet som skapar en framgångsrik restaurang", sa krögare Fredrik Eriksson.
Annons

Det minglades och hyllades, och  när den tionde upplagan av Restauranggalan gick av stapeln på Cirkus i Stockholm. Totalt 18 utmärkelser delades ut under kvällen, som arrangerades av tidningen Restauranger & Storkök.

Under akt ett, delades priser ut, – under ledning av komikern Mikael Tornving som var kvällens konferencier, – till Svenska Kockars Förenings Ungdomsstipendium, Årets Barkoncept, Årets Hälsokrog, Årets Framtidslöfte, Årets Sommelier samt Årets Ölutvecklare.

Utmärkelsen Årets Framtidslöfte gick till Fabian Olli Johansson, 21 år och som arbetar som kock på restaurang Rot i Norrlanda. I sitt tacktal, på frågan vilka mål han hade utöver att öppna sin egen krog, hyllade han sin bransch.

– Jag har många mål, det kan man ha i den här branschen, och man kan testa sig fram och gå i flera olika riktningar, och det tänker jag göra, sa han.

 I akt två delades resten av priserna ut, däribland Årets Hållbara krog som gick till K-Märkt Garnisonen, som beskrevs av prisutdelaren som ”galans viktigaste kategori”.

Pris för Årets Smakskapare gick till Mathias Dahlgrens Rutabaga.

– Att bedöma Årets smakskapare är en grannlaga uppgift, man måste gå in på enbart vad som är speciellt med smakerna just här, sa Ingela Stensson på United Minds, som satt med i juryn och som presenterade vinnaren.

Årets Matsalsteam blev Stockholmskrogen Gastrologik.

– Ett bra matsalsteam handlar om att få alla att känna sig involverade och som att man är ett team, det är alltid vår inriktning på Gastrologik, säger Hanna Wessman, restaurangchef och sommelier på Gastrologik.

Per Dahlberg fick utmärkelsen Årets Krögare.

– Man måste vara ödmjuk om man ska vara krögare, och en go och fryntlig skåning, sa han i en kommentar från scen.

Utmärkelsen Årets Restaurang gick till Operakällaren:

– Fine dining har gått ut tiden men uppenbart är det innovativt igen, sa Operakällarens sommelier Johan Iller, som tog emot priset på scen.

Det sista och kanske det viktigaste priset att delas ut för kvällen var Årets Arbetsplats, som gick till Långbro Värdshus.

– Det är teamet här bakom, personalen och teamet är absolut det viktigaste att skapa en bra restaurang. Detta pris är värt extra mycket, personalen ska vara lika nöjda som gästerna när de går hem, sa krögaren Fredrik Eriksson.