Annons

Restaurangerna lyfte under fjärde kvartalet

zoom Restaurangernas försäljning ökade med 3 procent i december<br />
 månad jämfört med samma period 2016. Foto: Colourbox
Restaurangernas försäljning ökade med 3 procent i december
månad jämfört med samma period 2016.
Foto: Colourbox
NYHETER. Tillväxten fortsätter för krogarna. Restaurangernas försäljningsvolym ökade i december med 3 procent jämfört med samma period 2016. Bäst gick det för kaféer och konditorier.
Annons

Enligt de senaste siffrorna från SCBs restaurangindex, visade fjolårets sista månad tillväxt för de flesta restaurangkategorier. Kaféer och konditorier växte med 13 procent. För personalrestaurangerna fortsatte den svaga utvecklingen och försäljningen sjönk med -8,6 procent.

Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 6,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Visita och DLF skriver i en kommentar att ”efter ett svagt tredje kvartal med krympande omsättning i volym tog omsättningstillväxten i restaurangbranschen fart under fjärde kvartalet”.

Restaurangmarknaden omsatte totalt cirka 132,9 miljarder kronor inklusive moms 2017. Omsättningstillväxten i volym landade på 1,6 procent jämfört med 2016.

”Det är i ett historiskt perspektiv en relativt normal tillväxt men samtidigt den lägsta tillväxten vi sett sedan 2009. Det sker dessutom samtidigt som den svenska ekonomin i sin helhet växer relativt starkt”, skriver Visita och DLF i en kommentar.