Annons

Så ställer skiddestinationerna om till sommarskrud

zoom Bad, vandring och sommarliftar öppnar Vemdalen<br />
 och Grönklitt i sommar. Foto: Grönklittsgruppen, Destination Vemdalen
Bad, vandring och sommarliftar öppnar Vemdalen
och Grönklitt i sommar.
Foto: Grönklittsgruppen, Destination Vemdalen
NYHETER. Allt fler turister söker sig till de svenska fjällen för aktiva semestrar i öppna landskap. Efter ännu en rekordvinter är skiddestinationerna nu redo att möta sommaren.
Annons

Säsongsturismen ger höga toppar och djupa dalar. Genom att fylla ladorna med intäkter under högsäsongen kan destinationerna säkra sin tillvaro under resten av året. Men de senaste åren har det vuxit fram ett ökat fokus på sommarturism för de svenska skidorterna.

Ungdomligt i Åre

I Åre har omställningen till sommarsäsongen varit viktig ända sedan 1999. Det var då VM i mountainbike downhill anordnades i skidorten för första gången. Sedan dess har antalet liftaktiviteter bara ökat, menar Björn Broström, marknads- och försäljningsansvarig på Skistar i Åre.

− Devisen ”Åre året runt” myntades då. Sommarverksamheten har bara ökat sedan dess, och än i dag är det mycket cykling, såväl cross country som downhill, med 35 olika leder på fjället.

Björn Broström vill inte kommunicera några siffror för sommarturismen, utan nöjer sig med att se den glädjande trenden.

− För oss är sommarens utveckling väldigt positiv. Det innebär att näringsidkare relaterade till besöksnäringen kan hålla öppet året runt, vilket gör det enklare att behålla och attrahera personal. Åre är en av få glesbygdskommuner som har positiv inflyttning, och det beror till stor del på sommarturismen.

Vilka nyheter kan vi vänta oss i sommar?

− I juli öppnar fyra nya cross country-leder, och vi utvecklar hela tiden vår bike park.

 Vemdalen satsar på familjen

I Vemdalen råder en annan atmosfär. Även här ligger fokus på aktiva semestrar för friluftsintresserade, men målgruppen är framförallt barnfamiljer. Marcus Ståhl, vd för Destination Vemdalen, ser ett ökande intresse för aktiva semestrar.

− De svenska fjällen är generellt sett väl positionerat som destination, med goda förutsättningar för aktiviteter och friluftsliv.Vi utvecklar nu vår sommarprodukt, som har sin grund i lättillgänglig vandring för barnfamiljer. Vi har mycket fina vandringsleder, bland annat fem stycken som leder fram till olika vattenfall. Den upplevelsen är en stor reseanledning för våra gäster.

Maten viktig reseanledning

Även i Vemdalen hade liften sommaröppet 1999, men sedan dess har den inte tagits i bruk under solsäsongen. Förrän nu.

− Det blir en utflyktslift som tar besökare upp till fjälltoppen där Hovdestugan väntar med en fantastisk utsikt över Sonfjällets nationalpark, med möjligheter till fika, tipspromenader och andra aktiviteter.

Enligt Marcus Ståhl upplever Vemdalen ett ökat intresse för klättring och cykling, men även det lokala mathantverket är en viktig reseanledning – framförallt för en lite äldre målgrupp.

− Våra mer seniora gäster uppskattar verkligen maten, och att man kan besöka det lokala mejeriet, bageriet och bryggeriet. Vi ser också ett stort intresse för färdiga paket, med buss, guide och matupplevelser.

Grönklitt året runt

Grönklittsgruppen har en rad olika destinationsvarumärken som kompletterar varandra och överlappar säsongerna. Campingverksamheten – med nio camping- och hotellanläggningar i Sverige − är omfattande under sommaren, medan Tänndalen är störst på vintern.

− Att ha både sommar- och vinterdestinationer är en del av vår affärsidé. Då kan vi lättare hitta bra arbetskraft året runt, säger Grönklittsgruppens vd Anders Blomquist.

 Högst beläggning 

I Tänndalen erbjuds under sommarhalvåret bland annat mountainbike, vandringar och bra restauranger. Orsa Grönklitt är ännu mer av en året runt-destination, och är enligt egen utsago en av de destinationer i fjäll-Sverige som åtnjuter högst beläggning året runt. Där är vandring, cykling och fiske de stora reseanledningarna – och så naturligtvis det faktum att man har Europas största rovdjurspark, med tigrar, leoparder, isbjörnar och alla svenska rovdjur. Även här kommer liftarna att rulla i sommar.

− Det blir första gången för oss faktiskt, säger Anders Blomquist. Det ger lättare tillgång till flera vandringsleder och en fin toppstuga som kommer kunna användas mer än tidigare. Till nästa år bygger vi en asfalterad multibana runt en stor sjö, för att öka tillgängligheten.

 Vad har ni för förväntningar på sommaren 2018?

− Bokningsläget ser väldigt bra ut, så jag hoppas att det blir den bästa sommaren i koncernens historia.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...