Annons

Satsning på ökad kunskap om allemansrätten

zoom Naturvårdsverket satsar på upplysning om allemansrätten.  Foto: Colourbox
Naturvårdsverket satsar på upplysning om allemansrätten. Foto: Colourbox
NYHETER. Nu är sommaren här och ett naturnära svemestrande står högt i kurs hos många. Men ökad vistelse i naturen kräver också större kunskap och nu satsar Naturvårdsverket omkring 5,4 miljoner kronor på kunskapsspridning om allemansrätten.
Annons

Vi står inför en sommar då både svemestrandet och närheten till naturen lockar när semesterplaneringen ska spikas. I takt med att vårt intresse för naturnära aktiviteter ökar blir det också viktigare att ha ordentlig kunskap om vad som gäller när vi vistas ute i skog och mark. Då passar det bra att Naturvårdsverket delar ut omkring 5,4 miljoner kronor i bidrag till informations- och kommunikationssatsningar som kan öka kunskapen om allemansrätten. I år får 22 organisationer och föreningar dela på potten.

– Att vi är många som informerar och kommunicerar om allemansrätten på många olika sätt har varit en förutsättning för den höga kännedom om allemansrätten som finns idag hos allmänheten. Det här är en möjlighet för oss att stödja en del av det arbetet, säger Sanja Kuruzovic, handläggare på Naturvårdsverket, i ett presmeddelande.

Brett spann av initiativ

Tack vare allemansrätten har vi alla tillgång till naturen, men det finns också skyldigheter som är viktiga att känna till. Syftet med informationssatsningen är att få ännu fler människor att vistas ute i naturen och samtidigt minska problem med skador och störningar.

Det är ett brett spann av initiativ som har tilldelats pengar, till exempel satsningar i digitala kanaler, utställningar och insatser i skolor. Målgrupper är bland annat nyanlända, barn och unga, cyklister, hundägare och ryttare.

– Vi hoppas att vi tillsammans kan nå fler människor med information om hur allemansrätten fungerar, och att det i sin tur leder till att fler känner sig mer hemma i naturen, säger Sanja Kuruzovic.