Annons

Sebastian Gibrands drömlag ska laga guld i Lyon

zoom Med drygt fyra månader kvar så börjar det svenska Bocuse d’Or-laget  nu växla upp. Foto: Pressbild
Med drygt fyra månader kvar så börjar det svenska Bocuse d’Or-laget nu växla upp. Foto: Pressbild
NYHETER. Det svenska Bocuse d’Or-laget är starkare än någonsin. Sebastian Gibrand backas nu upp med ett officiellt smakteam av kända kocknamn. ”Jag har en riktig drömuppställning”, säger kandidaten med siktet inställt på guld i Lyon.
Annons

Det var i juni som svenska Bocuse-kandidaten Sebastian Gibrand, coach Tommy Myllymäki och commis Gustav Leonhardt fick ställa sig näst högst upp på prispallen. Ett silver i Europa-mästerskapen. Nu hade vägen mot den stora tävlingen i Lyon börjat.

Smakteam

Med drygt fyra månader kvar så börjar laget nu växla upp. Senaste nyheten är ett smakteam  som består av kockarna Markus Aujalay, Adam Dahlberg, Jonas Dahlbom samt Svenska Bocuse d’Or Akademiens President Henrik Norström.

Det här är ett led i att tillsammans som grupp driva processen framåt snabbare, enligt Gibrand.

– Tidigare så har vi lagat upp mat, och en grupp har kommit separat för att bedöma den efteråt. Nu har vi folk i köket som har en större förståelse för det som ligger bakom. Det är ett grymt sätt att jobba på, vi har mer workshops, och tar vi an en produkt så bollar vi idéerna tillsammans så att vi snabbare kan komma till ett avslut.

”Både positivt och negativt”

Teamet ses nu varannan vecka. Men Sebastian Gibrand själv är dagligen i träningsköket inuti gamla restaurang Shibumis lokaler.

Innehållet i den första råvarukorgen till fatserveringen släpptes härom veckan – kalvracks.

– Det känns ganska bra, även om det är lite samma produkt som jobbade med inför Turin. Det är både positivt och negativt. Vi har provlagat mycket och kan utesluta mycket, vilket gör att det går snabbare. Och såklart hade det varit kul med en ny produkt. Sen får vi vad nästa rätt blir, vi tror ju veganskt eller vegetariskt.

Hur känner du att din form är?

– Jättebra. Jag har haft hela sommaren på väg mig att förbättra min fysiska och psykiska status och har nu verkligen de bästa förutsättningarna.

En av Gibrands viktigaste käpphästar i racet mot Lyon har varit just att bygga ett bra team. Förutom den nämnda smakgruppen så har Tommy Myllymäkis tidigare commis, Albin Edberg, kommit in som assisterande coach. Även Emma Shields, en tidigare kollega från Juniorkocklandslaget, kommer att backa upp från och med januari.

– Jag har velat omge mig med de absolut bästa matlagarna jag känner. Och det har jag nu, ett riktigt dreamteam. Jag kan släppa punkter till dem och fokusera på matlagningen.

Hur är det – känner du någon press?

– Nej, det gör jag inte. Min press på mig själv är att jag ska vinna. Men någon press utifrån känner jag inte, det är viktigt att särskilja det. Jag går med inställningen att jag ska åka ner och laga två av världens godaste rätter.