Annons

Smokehouse-koncept till Linköping

zoom Ludvig Åström och Niklas Elshazly
Ludvig Åström och Niklas Elshazly
NYHETER. Snart kan Linköpingsborna njuta av rökt oxbringa inspirerad av den amerikanska södern. Den nya restaurangen blir Brisket & Friends sjunde pÄ bara nio Är.
Annons

Snabbmat ersÀtts av vÀrldens lÄngsammaste fast food nÀr McDonalds gamla lokaler i Linköping fÄr en ny hyresgÀst.

– VĂ„rt smokehouse-koncept Ă€r inspirerat av BBQ i den amerikanska södern, frĂ€mst Texas, dĂ€r vi röker kött pĂ„ lĂ„g temp under lĂ„ng tid, berĂ€ttar Ludvig Åström, en av grundarna till restaurangen Brisket & Friends.

2016 öppnade Ludvig Åström och Niklas Elshazly den första Brisket & Friends-restaurangen. Ludvig hade ett par Ă„r tidigare lĂ€mnat sitt kontorsjobb inom finansbranschen för att följa sin dröm. Han packade vĂ€skorna, drog vĂ€sterut och Ă„t sig igenom de södra staterna.

– NĂ€r jag kom hem startade jag en food truck i Stockholm. Jag hade noll erfarenhet av professionell matlagning och fattade ganska snabbt att man mĂ„ste ha ett kök. Det gĂ„r inte att göra allt i en truck.

Ludvig hyrde dÀrför in sig hos en cateringfirma och det var dÀr han trÀffade kocken Niklas Elshazly.

– Vi fann varandra direkt och nĂ€r cateringfirman skulle flytta till mindre lokaler kunde vi inte vara kvar. SĂ„ vi letade ett preppkök till trucken, men i stĂ€llet nĂ€stan rĂ„kade det bli en lunchrestaurang.

Ruffig miljö och amerikanskt kött

Bara tre veckor efter första besöket i lokalen i ”Dieseldalen” i Årsta kunde gĂ€sterna vĂ€lkomnas till bords. Ruffig miljö, countrymusik och amerikanskt kött av högsta kvalitet var vad som vĂ€ntade. SuccĂ©n var ett faktum. Och sĂ„ har det fortsatt. Redan 2018 belönades Brisket & Friends med DN:s pris Gulddraken.

– NĂ€r craft beer-boomen kom 2019 blev vi mer och mer sugna pĂ„ att öppna en kvĂ€llsrestaurang. SĂ„ dĂ„ gjorde vi det.

I dagslÀget har Brisket & Friends sex restauranger i tre olika stÀder. Tre i egen regi, tre som franchise. I mars öppnar den sjunde i Linköping.

Hur har ni tÀnkt kring vilka stÀllen ni vill öppna pÄ?

– Vi har nĂ€stan enbart gĂ„tt pĂ„ att hitta rĂ€tt personer. Jimmy Karlsson som ska driva restaurangen i Linköping har jobbat som kock hos oss i Stockholm. Han Ă€r extremt passionerad över vĂ„r mat och matlagning och helt rĂ€tt person för Brisket & Friends.

Vad Àr det bÀsta med att driva Brisket & Friends?

– Att möta alla glada gĂ€ster som uppskattar det vi gör. Och att jag fĂ„r jobba med nĂ„got som jag Ă€lskar! Jag valde bort karriĂ€ren för min livspassion och det har jag aldrig Ă„ngrat.

Har ni nÄgot annat spÀnnande pÄ gÄng?

– Vi har inga konkreta planer pĂ„ fler restauranger i nulĂ€get. Men i tisdags hade vi premiĂ€r för en kul grej i Årsta – Taco Tuesdays!  Vi pratar brisket taco, al pastor, smoked queso, salsa verde, – tacos pĂ„ riktigt Tex mex-sĂ€tt!