Snabbmat ersÀtts av vÀrldens lÄngsammaste fast food nÀr McDonalds gamla lokaler i Linköping fÄr en ny hyresgÀst.
â VĂ„rt smokehouse-koncept Ă€r inspirerat av BBQ i den amerikanska södern, frĂ€mst Texas, dĂ€r vi röker kött pĂ„ lĂ„g temp under lĂ„ng tid, berĂ€ttar Ludvig Ă ström, en av grundarna till restaurangen Brisket & Friends.
2016 öppnade Ludvig à ström och Niklas Elshazly den första Brisket & Friends-restaurangen. Ludvig hade ett par Är tidigare lÀmnat sitt kontorsjobb inom finansbranschen för att följa sin dröm. Han packade vÀskorna, drog vÀsterut och Ät sig igenom de södra staterna.
â NĂ€r jag kom hem startade jag en food truck i Stockholm. Jag hade noll erfarenhet av professionell matlagning och fattade ganska snabbt att man mĂ„ste ha ett kök. Det gĂ„r inte att göra allt i en truck.
Ludvig hyrde dÀrför in sig hos en cateringfirma och det var dÀr han trÀffade kocken Niklas Elshazly.
â Vi fann varandra direkt och nĂ€r cateringfirman skulle flytta till mindre lokaler kunde vi inte vara kvar. SĂ„ vi letade ett preppkök till trucken, men i stĂ€llet nĂ€stan rĂ„kade det bli en lunchrestaurang.
Ruffig miljö och amerikanskt kött
Bara tre veckor efter första besöket i lokalen i âDieseldalenâ i Ă rsta kunde gĂ€sterna vĂ€lkomnas till bords. Ruffig miljö, countrymusik och amerikanskt kött av högsta kvalitet var vad som vĂ€ntade. SuccĂ©n var ett faktum. Och sĂ„ har det fortsatt. Redan 2018 belönades Brisket & Friends med DN:s pris Gulddraken.
â NĂ€r craft beer-boomen kom 2019 blev vi mer och mer sugna pĂ„ att öppna en kvĂ€llsrestaurang. SĂ„ dĂ„ gjorde vi det.
I dagslÀget har Brisket & Friends sex restauranger i tre olika stÀder. Tre i egen regi, tre som franchise. I mars öppnar den sjunde i Linköping.
Hur har ni tÀnkt kring vilka stÀllen ni vill öppna pÄ?
â Vi har nĂ€stan enbart gĂ„tt pĂ„ att hitta rĂ€tt personer. Jimmy Karlsson som ska driva restaurangen i Linköping har jobbat som kock hos oss i Stockholm. Han Ă€r extremt passionerad över vĂ„r mat och matlagning och helt rĂ€tt person för Brisket & Friends.
Vad Àr det bÀsta med att driva Brisket & Friends?
â Att möta alla glada gĂ€ster som uppskattar det vi gör. Och att jag fĂ„r jobba med nĂ„got som jag Ă€lskar! Jag valde bort karriĂ€ren för min livspassion och det har jag aldrig Ă„ngrat.
Har ni nÄgot annat spÀnnande pÄ gÄng?
â Vi har inga konkreta planer pĂ„ fler restauranger i nulĂ€get. Men i tisdags hade vi premiĂ€r för en kul grej i Ă rsta â Taco Tuesdays! Vi pratar brisket taco, al pastor, smoked queso, salsa verde, â tacos pĂ„ riktigt Tex mex-sĂ€tt!