Annons

Snödränkta fjäll bäddar för strålande sportlovsveckor – och ny rekordsäsong

zoom Snö- och väderförhållanden pekar på ännu en stark säsong för svenska fjällen. Foto: Kittelfjäll
Snö- och väderförhållanden pekar på ännu en stark säsong för svenska fjällen. Foto: Kittelfjäll
NYHETER. Fortsatta rekordmängder snö i svenska fjällen och bra temperaturer gör att de flesta skidorter är öppna inför sportlovsperioden. Läget bäddar för ännu en rekordsäsong. ”Vår liftkortsförsäljning har ökat med 35 procent”, säger Kittelfjälls Roger Vikström.
Annons

I stora delar av svenska fjällen har det varit rekordmängder snö sedan i december. Ljusa väder- och snöprognoser framåt bäddar för lovande sportlovsveckor för både skidanläggningar och gäster.

–I södra Sverige har den sista tidens snöfall i kombination med kyla gjort att i princip alla Sveriges skidanläggningar kan hålla öppet under sportlovet, vilket är glädjande. Många av de mindre anläggningarna passar för en dagsutflykt och en första kontakt med skidåkning, säger SLAOs vd Titti Rodling.

En av de många anläggningar som gläds åt förhållandena är Kittelfjäll, som räknar med ännu högre tryck på liftkortsförsäljningen än i fjol.

– Det känns grymt bra, bokningsläget ser fantastiskt ut för alla fyra veckor, och snöläget är fantastiskt i hela svenska fjällkedjan, och där vi har haft bäst nivå av alla, säger Roger Vikström, vd för Kittelfjälls Utveckling.

I Kittelfjäll har man som mest haft 1,85 meter snö, och nu ligger nivån på 1,5 meter. Liksom många andra anläggningar har Kittelfjäll investerat i snöproduktion och förvaring, men nu är det nyfallen natursnö som gäller.

– Det fortsätter att fylla på hela tiden, det snöar nu också, säger Roger Vikström.

Hur mycket mer som är bokat i år kan inte Roger Vikström svara på utan hänvisar till Kittelfjäll hotell. Men för liftkortsförsäljningen har intäkterna ökat med 35 procent jämfört med samma period 2017.

– Det är grymt bra. Vi räknar med 5000-6000, vilket är bättre än förra året, säger Roger Vikström.

Siffror från SLAO visar att säsongsinledningen var bättre än motsvarande period förra året. Totalt väntas upp mot 600 000 besökare till de svenska skidanläggningarna under de fyra sportlovsveckorna.