Annons

Stark återhämtning för Piteåhotell

zoom På vissa håll i landet har hotellmarknaden återhämtat sig bättre än andra, vilket är tydligt för Carina Wiklund, hotellchef Kust Hotell & Spa i Piteå. Foto: pressbilder
På vissa håll i landet har hotellmarknaden återhämtat sig bättre än andra, vilket är tydligt för Carina Wiklund, hotellchef Kust Hotell & Spa i Piteå. Foto: pressbilder
NYHETER. För hotellen i norra Sverige var sommarens beläggning bättre än innan pandemin, enligt Visitas mätningar. Kust Hotell & Spa i Piteå är inget undantag.
Annons

I Piteå låg beläggningen på 63 procent under perioden juni till augusti 2022. Det är en ökning med 26 procent jämfört med 2019, enligt Visitas mätningar av hotellmarknadens utveckling. På Kust Hotell & Spa i centrala Piteå har gäster som hittade till anläggningen under pandemin, kommit tillbaka även i sommar, enligt hotellchef Carina Wiklund.

–Det roliga i år är att vi har haft en kombination av tidigare “pandemigäster” och gäster som normalt sätt kommit till oss på grund av Piteås festival och andra sommarevenemang, säger Carina Wiklund, och tillägger:

– Vi har haft en riktigt bra sommar och är jätteglada för det.

Sommarpaket gjorde succé

Hon har en egen analys av utvecklingen, men är noga med att understryka att sommaren har sett olika ut för olika typer av hotell.

Första sommaren med pandemi, 2020, famlade de flesta hotell i blindo, enligt Carina Wiklund, även Kust Hotell & Spa. Ingen visste vad man kunde förvänta sig av sommaren, men som ett steg i att locka fler gäster till anläggningen, valde hon att sänka priserna och erbjuda ett sommarpaket. Då sa det bara pang!

–Vi förstod ingenting, vi var helt överkörda den sommaren, vi var inte bemannade för full beläggning på hotellet, men fick en rekord-juli.

En egen destination

Sommaren 2021 var mönstret likartat, men då stod man bättre rustad med personal, och valde att inte sänka priserna.

En stor och viktig anledning till att sommargästerna tog sig till KUST Hotell & Spa var att de behövde inte lämna hotellet på sin semester, menar Carina Wiklund.

– Vi är ju som en liten destination i sig och gästerna kände sig trygga här. De flesta kom med egen bil.

Ovisshet inför sommaren 2022

Inför årets sommar återfann sig ett visst mått av ovisshet; skulle de gäster som sökte trygghet och “hemester” under pandemin komma tillbaka, eller välja andra resmål nu när samhället hade återgått till det normala?

–Vi förväntade oss nog en normal sommar, med varierande beläggning anpassad till festivaler och evenemang. Men det roliga är att vi har haft en tydlig kombination av de gäster som upptäckte oss under pandemin, och alla evenemangsbesökare. Så vi har haft en supersommar och är jätteglada för det, säger Carina Wiklund.

Hur har september månad sett ut och vad tror ni om hösten framåt med tanke på den ekonomiska utvecklingen?

– Det är svårt att förutspå vad som ska hända. Vi går in i en höst nu med lågkonjunktur, och vi vet inte hur det drabbar företagen och privatresenärernas plånbok. Vi har haft hög beläggning i september, men känner av en viss avvaktan framåt.

Hur kan ni rusta er för att möta den ovissa framtiden?

–Vi försöker vara så flexibla vi bara kan. I många fall kan man förbereda sig genom att bemanna rätt, sedan anpassar vi inköp och annat löpande. Samtidigt är regionen i en jätteexpansiv fas där det händer massor, inte minst genom den nya fabriksanläggningen Northvolt i Skellefteå och vindkraften som genererar gäster som kommer hit i jobb, säger Carina Wiklund.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...