Annons

Stora investeringar väntar för Skistar

zoom Hundfjället är en av de orter där Skistar planerar stora investeringar framöver. Foro: Skistar
Hundfjället är en av de orter där Skistar planerar stora investeringar framöver. Foro: Skistar
NYHETER. Bokningsläget är bättre än inför förra vintern och Mats Årjes hoppas på ännu en supersäsong. Besöksliv har pratat med Skistars vd om fjolårets all time high och framtida investeringar.
Annons

Förra vintern blev en rekordsäsong för Skistar.

– Det har varit all-time-high för alla Skistars anläggningar, säger vd Mats Årjes.

En förklaring är det fina vintervädret med snö från mitten av december till mitten av april.

Bokningsläget inför vintersäsongen 2018/19 är fem procent högre än vid samma tidpunkt förra året. Mer än hälften av den procent av den totala kapacitet som beräknas säljas under hela vintersäsongen är redan uppbokad. Britter och danskar står för den största tillväxten på utländska marknader, enligt Skistar.

Hänger på vädret

Det finns alltså förutsättningar för en ny rekordsäsong om inte vädret spelar skidbranschen ett spratt.

­– Ja så kan man uttrycka det. Men vi ska komma ihåg att den förra vintern var fantastisk, säger Mats Årjes.

Antalet skiddagar på Skistars anläggningar uppgick till 5,8 miljoner i fjol, en ökning med cirka 404 000 dagar jämfört med föregående år. Bokade objektsdygn (genom SkiStars logiförmedling) ökade med 2,5 procent jämfört med föregående år till cirka 517 000, enligt bolaget.

­– Hemsedal var den anläggning som gick bäst i förhållande till året före som var en medioker säsong. Men Sälen den ort som gav det bästa resultatet ekonomiskt och i antal besökare, säger Mats Årjes.

Den fina skidsäsongen bidrog till att Skistar redovisar rekordintäkter i sitt färska bokslut. Vinsten efter skatt ökade med 26 procent och mer än hälften delas ut till aktieägarna, något som bidrog till att Skistars aktie gjorde ett glädjeskutt på börsen.

Scandinavian Mountains enligt plan

Samtidigt väntar stora investeringar för skidreseföretaget.

Bygget av Scandinavian Mountains Airport, den nya flygplatsen mellan Sälen och Trysil, går enligt plan. De första planen ska landa i december 2019 och flygplatsen väntas ge skidanläggningarna i området ett uppsving.

Redan i vinter inviger Skistar en ny 8-stolsexpresslift i Hundfjället och till våren börjar boendeanläggningen Skistar Lodge byggas där.

Aplina VM väntar

Skistar är också titelsponsor till Alpina VM i Åre i februari 2019.

En växande del av Skistars intäkter kommer från fastighetsaffärer.

– Det som ökar snabbast är Skipass och exploatering av fastigheter. Fastigheter står för 30 procent av det totala resultatet, säger Mats Årjes.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren