Annons

Storsatsning på unik camping med eget flygfält

zoom Flygbild över Åviken Fly Camp.<br />
 Foto: Pressbild.
Flygbild över Åviken Fly Camp.
Foto: Pressbild.
NYHETER. Det blir Sveriges första camping med eget flygfält. Flygentusiasten och entreprenören Mats Norberg håller på att förverkliga en livsdröm vid en havsvik på Höga Kusten.
Annons

Det är högtflygande planer som nu tar form kring Åviken utanför Örnsköldsvik. I sommar invigs anläggningen som blir ett spektakulärt tillskott bland Sveriges campingplatser.

– Det blir Sveriges första fly camp, säger Mats Norberg.

Sedan 1985 driver Mats Norberg en camping i mindre skala. Dessutom har han ett eget flygfält alldeles intill. Han har länge närt drömmen om att slå samman dem i en unik campinganläggning. Efter en flerårig kamp mot kommunen har han nu fått de nödvändiga tillstånden.

Flygmuseum i hangar

Åviken Fly Camp är nåbar med bil, båt och flyg. Reception och restaurang kommer att ligga i en hangar, inredd som ett flygmuseum med flygplansmodeller och bilder. Härifrån ordnas sightseeingturer längs Höga Kusten med helikopter eller sjöflygplan.

Invigningsdatum är satt till den 24 juli, lagom till startskottet för orienteringstävlingen O-ringen där Örnsköldsvik i år är värd. Det blir en storstilad invigning med bland annat flyguppvisning och fallskärmshoppning.

Det är ett betydande kapital som Mats Norberg satsar, det mesta egenfinansierat.

­– Det blir säkert närmare 20 miljoner, säger han.

Givet besöksmål för flygnördar

Mats Norberg har passerat 70-strecket och har ett yrkesliv som företagare bakom sig, bland annat i Ö-vikbaserade fastighetsbolaget Brux.

– När jag gick i pension kände jag att jag måste ju göra något, säger han.

Den passionerade flygaren kom över en bit mark där han började planera för ett eget flygfält.

Han har tidigare bland annat ägnat sig åt avansflygningar med loopar och annan luftakrobatik och går igång ordentlig när han får prata om gamla klenoder han skaffat, till exempel amfibieflygplanet Seabee från 1947.

För flygnördarna blir Åviken Fly Camp ett givet besöksmål. Men Mats Norberg räknar med att de flesta gästerna blir vanliga campingturister, som lockas av inramningen och aktiviteterna.

– Alla gillar flyg men alla gillar inte att flyga, säger han.