Annons

Svenskt silver i matlagnings- VM

zoom Svenska kocklandslaget har tagit hem silvermedaljen i Culinary World Cup, också känt som matlagnings-VM.
Svenska kocklandslaget har tagit hem silvermedaljen i Culinary World Cup, också känt som matlagnings-VM.
NYHETER. Sverige ligger i det absoluta toppskiktet för internationell gastronomi. Det säger Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen, som nyss kom hem från VM i matlagning i Luxemburg, där Sverige belönades med ett silver.
Annons

–Det var Schweiz år i år, de kammade hem guld i allting. De gjorde vad Sverige gjorde 2012, säger Jens Ericsson, efter sitt första VM som General Manager i Svenska Kocklandslaget.

Men ett silver är inte fy skam heller, särskilt inte eftersom det först såg ut som att Sverige skulle hamna på en tredjeplats. När det blev klart att bronset gick till Norge tändes en gnista hopp, och andra placeringen blev trots allt en positiv överraskning.

– Vi är supernöjda över silver, såklart att man vill ha ädlare valörer, men med tanke på att vi fick guldnivå i poängräkningen för varmkök och silvernivå för chefs table, kändes det väldigt bra, säger Jens Ericsson.

På det stora hela var chefs table den svaga länken, men Jens Ericsson anser att laget gjorde sitt bästa.

–Vi levererade på topp, det är väldigt små marginaler det handlar om.

Vad är du mest nöjd med?

–Prestationen i sig och att vi lyckades så bra som vi gjorde, det är inte helt lätt att på 1,5 år få ihop ett gäng på 12 pers som ska funka ihop som ett tävlingslag. Vi hade ett superbra glatt gäng, som hade roligt i köket, vilket är väldigt viktigt, tycker både jag och Marie (Skogström, Kocklandslagets coach).

I januari 2024 är det dags för OS, vad är planen att ta för guld där?

–Nu ska vi först analysera VM-utkomsten och samla oss, titta på vilka delar vi kan justera. Sedan från och med januari 2023 börjar vi träna.

Det råder ingen tvekan om att Sverige fortfarande ligger i det absoluta toppskiktet när det kommer till gastronomi, menar Jens Ericsson. Under VM i Luxemburg flockades branschfolk runt det svenska tävlingsbåset för att titta på- och föra anteckningar om hur laget jobbade.

–Det är roligt och lite smickrande när man ser rätter komma fram under tävlingen som har inspirerats av rätter från det svenska bidraget under OS 2020, säger Jens Ericsson.

LÄS MER Silvermedaljören satsar på guld