Annons

Sverige hetast på sportlovet

zoom De skidorter i Sverige som svenskarna helst reser till under vintern ligger Åre i topp, följt av Sälen och Riksgränsen. Foto: SJ
De skidorter i Sverige som svenskarna helst reser till under vintern ligger Åre i topp, följt av Sälen och Riksgränsen. Foto: SJ
NYHETER. När Sifo och SJ frågar svenskarna vart de helst reser på sportlovet, är det Sverige och fjällen som gäller. Mest Sverigesugna är stockholmarna och den populäraste skidorten är Åre.
Annons

Av de som har sportlov väljer 27 procent att resa inom Sverige, medan 16 procent reser utomlands, enligt SJs och Sifos undersökning som kartlägger de svenska resepreferenserna under sportlovsveckorna.

– Eftersom tåg är det överlägset största kollektiva transportsättet under sportlovet, så är det intressant för oss att se på hur tågresan kopplas till turismen, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ, som har analyserat resultatet i SJs Sifo-undersökning.

Den vanligaste anledningen till att svenskarna som har sportlov väljer att resa inom Sverige är skidåkning (50 procent) och snö och vinterväder (44 procent).

Enligt Karin Starkman Ahlstedt är just sportlovet för många svenskar starkt förknippat med snö och vintersport, men att en majoritet väljer att resa i Sverige var ”lite överraskande”.

– Det blir ofta mycket medialt fokus på utlandsresande, men våra siffror visar att det finns ett otroligt intresse för resande inrikes i år. Trycket på våra bokningar har varit väldigt hårt under sportlovsveckorna.

Sett per region är invånarna i södra Sverige mindre benägen att resa i Sverige. I Malmö väljer endast 11 procent av de som reser att resa inrikes, medan hela 37 procent av de stockholmare som planerar att resa väljer Sverige.

– Bor man i södra Sverige vill man kanske inte chansa på att det inte finns snö, så man väljer hellre att resa utomlands.

Att hela svenska fjällen i år visar på ovanligt goda snöförhållanden, och där de allra flesta skidanläggningar är öppna, kan bidra till resesugna svenskars val att stanna i Sverige under sportlovet.

– Ja, det kan säkert påverka, Karin Starkman Ahlstedt.

De skidorter i Sverige som svenskarna helst reser till under vintern ligger Åre i topp med 29 procent, följt av Sälen (24 procent) och Riksgränsen (12 procent).