Annons

Sverige tar silver i Bocuse d’Or – nordisk dominans på pallen


zoom Svenska silverteamet: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Henrik Norström. Foto: Emil Andersson
Svenska silverteamet: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Henrik Norström. Foto: Emil Andersson
De nordiska länderna har gjort det – igen! Även denna gång tog vi över prispallen i Lyon.

Sebastian Gibrand lagade lagade fram ett svensk silver: ”När gör vi det här igen?”

Annons

Det regnar konfetti över tävlingsarenan Sirha i Lyon. Efter 5 timmar och 35 minuters matlagning stod det klart. Sebastian Gibrand har lagat fram en andraplats åt Sverige. Igen.

– Det känns såklart helt fantastiskt, säger han.

För när EM gick av stapeln i Turin i juni 2018 så blev det också ett silver, och nordisk jordskredsseger då med, fast Norge fick guldpokalen och Danmark brons. Under onsdagen i Lyon bytte våra grannländer plats med varandra.

Vad tror du din första tanke kommer vara när du vaknar imorgon?

– När gör vi det här igen?

Så du tänker ta revansch redan i nästa svenska uttagning?

– Det vet jag inte. Men jag ska hit igen, och då ska det bli guld, säger en samlad men beslutsam Sebastian Gibrand.

Men ett tag under tävlingens gång såg det ut att kunna gå riktigt illa. Några timmar in i tävlingen vid kritiska momentet ostronöppning fick Sebastian Gibrand tokkramp – i handen.

– Det är det stället man minst anar att man ska få kramp i. Det varade i en minut ungefär vilket kändes som evighet.

Räddningen? En Snickers och en energidryck och sen var han på banan igen. Hans samlade intryck är att det blev en bra upplagning, och laget låg bra till med tid. Nästan lite för bra ett tag så att de höll på att hamna efter.

– Det gäller ju att hålla en sån jämn nivå som möjligt.

Den första rätten att lämna köket var en chartreuse med purjolök, jordärtsskocka, gurka och krämiga skaldjur. När svenska lagets fatservering lämnade köket så hördes hurraropen skalla. Team Sweden var ivrigt påhejade av fler än 250 svenska supporters som flugit ner för att heja fram laget. ”Vi vill se Tommy vinka” skanderades i hallen. Coach Tommy Myllymäki vinkade snällt genom den långa tävlingen.

Vad tycker du om resultatet?

– Jag tycker vi ska vara nöjda och jag ska ägna tid åt att övertala Sebastian och Gustav till det också. Det kommer ta sin tid, det vet jag, med sedan kommer de fatta att det här var en bra insats. De har lagt in så mycket i den här tävlingen, kanske nästa mer än vad jag har och jag hoppas att de kan njuta av sin frihet lite nu, säger Tommy Myllymäki.

Silver är ju fantastiskt. Men vad var det som gjorde att det inte räckte riktigt ända fram till guld?
– Det var några små detaljer, några skruvar som inte riktigt satt idag och som har suttit förut. Det är såklart väldigt lite som skiljer sig åt däremellan men så är det.

Rent poängmässigt så kammade Danmark hem 2187, medan Sverige fick 2131 poäng och Norge 2118. En rolig detalj är att när Tommy Myllymäki själv tävlade här 2011 så var det mot de coacher som nu tränat det danska och norska laget: Rasmus Kofoed och Gunnar Hvarnes från Norge. Det året stod Danmark överst på pallen, Sverige tog silver och Norge brons. Känns resultatet igen?

En sak är säker. Och det är nordisk gastronomi har aldrig varit starkare i tävlingssammanhang.