Annons

Sveriges bästa konferenskockar är korade

zoom SM-vinnarna i Copper Skillet, Michelle Ekelund och Mikaela Håkansson. Foto: Pressbild
SM-vinnarna i Copper Skillet, Michelle Ekelund och Mikaela Håkansson. Foto: Pressbild
NYHETER. Besöksliv har pratat med två glada vinnare i Sverigefinalen i Copper Skillet – Mikaela Håkansson och Michelle Ekelund som går vidare till EM i England i höst.
Annons

Det var 16 kockar från konferensanläggningar och mötesplatser runt om i Sverige som ställde upp i tävlingen. I seniorklassen vann Mikaela Håkansson från Färna Herrgård och i juniorklassen var det Michelle Ekelund från Skogshem & Wijk som kammade hem vinsten.

– Jag har alltid älskat att laga mat och nu fick jag bevisa att jag verkligen kan det, men jag tror inte att jag har fattat att jag vunnit än, säger Michelle Ekelund.

Hon lagade en smörstekt torsk med sandefjordsås, alspånsrökt fläsk och primörsallad.

– Jag blev jätteglad när jag fick se de hemliga råvarorna. Innan jag började på Skogshem & Wijk så jobbade jag i Nordnorge så jag har lagat väldigt många fiskrätter.

Andades ut

Mikaela Håkanssons vinnarrätt var stekt torsk med blåmusslor, smörstekt kål, picklad gurka, ramslök och sandefjordsås.

– Jag andades ut lite när jag såg råvarukorgen, jag har jobbat mycket med torsk och blåmusslor.

Båda vinnarna har haft ett tidigt matintresse.

– Min pappa var jätteduktig på att laga mat och jag brukade titta på när han stod i köket, sen började jag själv att baka och laga egen mat. I gymnasiet valde jag restauranglinjen och då växte intresset ännu mer, säger Michelle Ekelund

Experimenterat fritt

Mikaela Håkansson tror att hennes uppväxt med en ensamstående mamma som låtit henne experimentera mycket fritt i köket har spelat stor roll.

– Mamma hade mycket att göra så hon har varit tacksam att jag velat vara med i köket och det har fött kreativitet och intresse.

Men vad utmärker då en bra konferenskock, förutom att kunna laga riktigt bra mat på kort tid, och vilka är utmaningarna?

– Det gäller att kunna hålla jämn kvalité även i de större grupperna som vi serverar, att tallrikarna ser likadana ut. Hållbarhet är en jättestor utmaning. Vi arbetar väldigt mycket med ekologiska varor och det känns viktigt. Sen finns det en del utmaningar med att få in tillräckligt med duktig personal, säger Mikaela Håkansson.

–  Det är också en utmaning med alla allergier och viktigt att man tänker på det när man lagar mat till så många. Att tänka på svinn, majoriteten av allt på råvarorna kan man ju faktiskt använda. Sen gäller det att komma på nya recept och nya sätt att tillaga saker på när man har många gäster som kommer tillbaka till samma ställe, säger Michelle Ekelund.

Branschen förändras

Båda är inställda på att fortsätta tävla i framtiden och Michelle Ekelund valde till och med konferenskocksyrket utifrån att kunna tävla.

– Jag fick kontakt med en kökschef via Facebook och de ville ha någon som tävlade i Copper Skillet, säger hon.

– Det är kul och utvecklande att ha mål och göra något som bryter vardagen. Sen får vi se om jag fortsätter att tävla individuellt eller hittar ett lag, säger Mikaela Håkansson och fortsätter:

– Det är också kul att branschen börjar förändras och att det kommer in fler kvinnor. Men det är fortfarande fler män i branschen, här var vi totalt 16 deltagare och av dem var tre kvinnor. Så det var kul att vi hamnade i toppen.

Ha roligt

Hon tycker att fler borde söka sig till yrket och hennes bästa tips är att hitta ställen att jobba på där man har roligt.

– Det är det viktigaste, har man roligt och har trevliga kolleger och vill lära sig saker och är nyfiken så är det här det mest fantastiska man kan jobba med. Så gäller det självklart också att vara intresserad och driven.

Läs om Ruth Weldegiorgis som utsågs till Europas bästa konferenskock i höstas.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...