Annons

Tareq Taylor vill höja livskvaliteten för äldre med god mat

zoom Tareq Taylor beskriver sitt konceptet som en vidareutveckling<br />
 av matkassarna som levereras hem. Foto: Tareq Taylor
Tareq Taylor beskriver sitt konceptet som en vidareutveckling
av matkassarna som levereras hem.
Foto: Tareq Taylor
NYHETER. God, hälsosam och nylagad mat direkt till dörren – med nystartade företaget Maten e klar vill Tareq Taylor förändra måltidskulturen för de äldre.
– Det är ett försök att skapa matkassen 2.0 – bra måltidslösningar till både äldre och allmänheten, säger kocken.
Annons

Tanken bakom det nystartade företaget Maten e klar är att erbjuda näringsrika, färdiga maträtter som beställs på nätet och levereras till dörren.

– Jag vill förbättra livskvaliteten för de äldre och att de ska slippa känslan av att någon annan bestämmer vad de ska äta, säger Tareq Taylor.

I flera kommuner

Företaget för diskussioner med flera kommuner och landsting i Skåne. Nyligen blev det första avtalet klart, med Vellinge kommun. Det innebär att invånare i kommunen som har hemtjänst får möjlighet att utnyttja tjänsten från och med den 1 november.

– Just nu håller vi oss lokalt i Skåne men på sikt är målet att kunna erbjuda detta till allmänheten i hela landet, säger Tareq.

6000 måltider levereras på cykel

Maten tillagas i ett nybyggt kök i Lund med kapacitet att laga 6 000 måltider per dag. Tanken är att maten ska levereras på cykeln av ungdomar från lokala idrottsföreningar.

– De är pigga på att få in pengar till sina föreningar, men vi för också diskussioner med andra leveransföretag.

Företaget drivs av Tareq Taylor tillsammans med sex andra personer. Tareqs roll är att skapa menyer, utveckla nya rätter och att vara företagets talesperson.

Matkasse 2.0

Enligt honom kan konceptet beskrivas som en vidareutveckling av matkassarna som levereras hem.

– Matkassar är ett bra alternativ men de är ofta dyra och bygger på att man har många grundråvaror hemma. Vi erbjuder färdiglagade rätter utan tillsatser och kan dessutom tillgodose en familj där alla äter olika typer av kost.

Är den här typen av färdiglagade rätter framtiden?

– Jag är ganska övertygad om att vi kommer att få se fler företag som gör så här framöver. Tittar man på hur världen ser ut i dag så lagas det mindre mat i hemmen och när det lagas mat är det ofta snabba lösningar med helfabrikat som värms upp.