Annons

Tervaniemi köper ut Rasta

zoom Rasta Group har köpt ut övriga ägare för 300 miljoner kronor. Foto: Rasta Group
Rasta Group har köpt ut övriga ägare för 300 miljoner kronor. Foto: Rasta Group
NYHETER. Rasta, störst inom svenska vägkrogar, lämnar börsen och tas över av grundaren Dan Tervaniemi och hans familj.
Annons

Rasta blir inom kort ett helägt familjeföretag, kontrollerat av grundaren Dan Tervaniemi och hans barn. De flesta aktieägare har sagt ja till uppköpsbudet och familjen kontrollerar nu 99 procent av Rasta Group, som ska avnoteras.

– Det har inte varit någon handel i aktien och vi har inte varit intressanta för börsen, säger Mikael Tervaniemi, driftsansvarig för Rasta Sverige och son till grundaren.

Stark expansionsfas

Rasta har varit noterat sedan 2005, först på First North och senare på Alternativa Listan. Störst bland de ägare som nu köps ut är Scandics storägare Rolf Lundström, som kontrollerat 29 procent av aktierna i Rasta Group.

­– Det har kostat oss 300 miljoner att lösa ut övriga ägare. Det är mycket pengar och då förstår man att vi tror stenhårt på det här.

Rasta befinner sig i ett expansivt skede och är nu större än någonsin. Kärnverksamheten  är 25 serviceanläggningar från Hallandsåsen i söder till Söderhamn i norr där Rasta jobbar ihop med partners som OKQ8, Preem och Burger King. Tanken är att man ska kunna handla, äta, sova och tanka på samma ställe. Vid Rastas stationer finns idag 280 hotellrum och de kommer att bli fler, enligt Mikael Tervaniemi. Just nu slutförs bygget av ett nytt hotell i värmländska Grums med 34 rum.

­– Vi satsar på landet. En del undrar varför vi bygger där men de finns en stark efterfrågan med Sälentrafiken och gästarbetare i området.

Samtidigt byggs nätet av servicestationer ut. Hittills i år har en ny anläggning öppnat i Värnamo. Ytterligare en är på gång i Sölvesborg och siktet är inställt på en etablering i Jönköping.

Nya affärsområden

Parallellt breddas verksamheten. I Göteborg drivs tre arenarestauranger vid Ullevi och Åbytravet. Dramatenrestaurangerna i Stockholm, Trädgårn i Göteborg och Rådhuskällaren i Malmö ingår affärsområdet kulturrestauranger tillsammans med några andra krogar.

I slutet av 2017 började Rasta en inbrytning på pubmarknaden genom förvärvet av The Old Befeaters Inn i Göteborg. I vår tas nästa steg i satsningen när Rasta inviger en John Scottspub på Gamla Ullevi. Pubexpansionen kommer att fortsätta, enligt Mikael Tervanimi.

Brokig väg till framgång

Vägen till ett familjeföretag med en omsättning på över en  miljard har varit allt annat än spikrak. Den första Rastakrogen startades av Dan Tervaniemi i dalsländska Brålanda på sjuttiotalet och redan på åttiotalet hade företaget vuxit till en vägkrogsjätte med ett 20-tal stationer.

Trassliga finanser under 90-talet ledde till att grundaren tappade kontrollen över företaget och krogarna togs över av belgiska Carestel. När belgarna drog sig ur 2004 köpte Tervaniemi tillbaka verksamheten med Rolf Lundström som medfinansiär.