Annons

Trelleborg stärker porten till Skandinavien

zoom
NYHETER. En ny höghastighetskatamaran lockar fler tyskar och skapar nya besöksbeteenden på sydkusten.
Annons

Bara två och en halv timmes båtresa från Tyskland till Sverige? Ja, sedan första april finns möjligheten. Då startade FRS Baltics upp en linje mellan Trelleborg och Sassnitz med katamaranen Skåne Jet. Detta öppnar upp för nya möjligheter för destinationen, menar Maarja Edman, vd på Visit Trelleborg.

– Vi ser med spänning fram emot denna sommar! Höghastighetsfärjan har gått i snart en månad nu och vi har redan sett mer trafik än väntat. Alla känner en stor stolthet att den anrika Kungsleden, som den kallas, äntligen är tillbaka.

Ett nytt besöksbeteende

Trelleborg har idag två typer av utländska besökare; de som har Trelleborg som del av en reseanledning och sedan finns en stor andel gäster som gör så kallade quick-stops i staden för att maxa sin semester – innan de sedan lämnar landet. Nu ser de ett nytt besöksbeteende; dagsbesök och weekendgäster.

–Tyskarna får nu lättare att besöka oss bara över dagen eller en weekend. Så för oss är det ett välkommet segment vi får i och med den nya förbindelsen.

Tyskar en ny målgrupp

Skåne Jet transporterar mer än 600 passagerare och 200 fordon och besöksnäringen samarbetar nu på flera sätt för att möta den nya målgruppen av tyska besökare. Visit Trelleborg har krokat arm med både Citysamverkan och FRS Baltic.

– Ja, vi samarbetar på flera sätt. De tyska gästerna möts nu med ett visuellt värdskap i form av skyltning på tyska utanför affärer, livsmedelsbutiker, gårdsbutiker och på slätten. Och flertalet ungdomar jobbar nu som FRS-värdar som möter upp gästerna i hamnen, säger Maarja Edman.

Hon ser många fördelar med den nya etableringen i Trelleborgs Hamn och berättar också att just tajmingen är perfekt.

­– Det är verkligen värdefullt och blir ett bra komplement för oss. Den attraktiva valutakursen i Sverige gör att det är extra lägligt att den här färjan kommer just nu.

Ser du några utmaningar med den nya etableringen?

– Det handlar nog mycket om att se till säsongvariationerna. Sommaren kommer att vara ganska självgående, men katamaranen kör ända till oktober så här behöver vi verkligen se till att möta upp mot deras förväntningar. Kundgruppen är lite äldre, så att hitta lösningar på de små sakerna är viktigt!

Hur många tyskar väntar ni er i sommar?

– Fler än i fjol! Det har aldrig funnits ett så starkt Sverigeintresse som i år och vi kommer att slå rekord även i år. Vi har en sådan uppbackning i staden kring detta och kommer få ta del av hamnens uppåtgående trend och kronans situation – det kan inte gå fel, avslutar Maarja Edman.