Annons

TV-kocken vill ha lönestöd

zoom Krögaren Tareq Taylor menar att schemaregler och personalbrist fortsätter att bromsa återhämtningen. Foto: Pressbild
Krögaren Tareq Taylor menar att schemaregler och personalbrist fortsätter att bromsa återhämtningen. Foto: Pressbild
NYHETER. Tareq Taylor, krögare, TV-kock och en av årets sommarpratare välkomnar möjligheten för serveringar att ha normala öppettider sedan reglerna ändrats. Men han menar att beskeden kommit sent – och att det ställer till med problem. – Vi har gått och väntat länge på lättnader. Nu sitter vi i en situation där det blir två veckors fördröjning från det gamla läget till det nya.
Annons

Under pandemin har Tareq Taylor varit engagerad i debatten om hur den hårt drabbade restaurangbranschen ska kunna räddas. Han ser fortsatta svårigheter, trots lättnaderna.

– Ett problem är schemaläggningen av personalen. Här måste det finnas framförhållning men beskeden har kommit sent. Nu sitter vi i en situation där det blir två veckors fördröjning från det gamla läget till det nya. Det är tråkigt att vi har blivit bortprioriterade igen.

Osäkerheten kring pandemins utveckling är inte skäl nog att lämna besked med kort varsel som regeringen gjort, anser han.

– Det går att med stor säkerhet och tidigare än med tre dagars marginal säga vad som gäller.

I hans verksamheter Kockeriet, Paul Taylors Lanthandel och Maten e klar jobbar ett fyrtiotal personer. Han räknar med att det behövs minst tio dagar för verksamheterna att ställa om till nya öppettider med befintlig personal.

En annan utmaning är svårigheten att ta in fler anställda.

– Många vill gå ut på krogen nu. Med de förutsättningarna har vi ett jätteproblem att hitta personal. Många har sökt sig till andra branscher och eller sitter fast i olika arbetsmarknadsåtgärder.

Osäkerheten kring den fortsatta utveckling av pandemin gör det ännu svårare att få folk att hoppa in på timanställningar, konstaterar han.

– Vi skulle behöva en åtgärdsplan där en nyanställning blir en säkrad anställning så att vi kan behålla folk om covid tar fart igen.

Tareq Taylors förhoppning är att det förslag Moderaterna lagt fram om ett nytt omställningsstöd som täcker även lönekostnader ska röstas igenom i riksdagen.

– Vi får hoppas att nya regler också inkluderar dem som är timanställda, säger han.