Annons

Uppåt för svenska skidanläggningar trots mild vinter

zoom Bra tryck i skidanläggningar under sportlovsveckorna. Foto: Skistar
Bra tryck i skidanläggningar under sportlovsveckorna. Foto: Skistar
NYHETER: Sportlovsfirarnas längtan efter snö efter en svajig vinter gör att skidanläggningarna kan glädjas åt fina besökssiffror. ”Vi har räddat sportlovet för några stycken, det känns riktigt bra”, säger Jesper Malmqvist, platschef Vallåsen.
Annons

Efter den mildaste vintern sedan 1800-talet var det inte helt självklart att det skulle bli lika högt besökstryck i landets skidanläggningar som vi är vana att se under sportlovsveckorna. Besöksliv har pratat med tre anläggningar från norr till söder och tagit tempen så här halvvägs in i högsäsongen.

– Vi har haft bra med besökare under vecka sju och åtta och en riktigt bra start på främsta sportlovsveckan, vecka nio. Det har varit som förväntat, vi har alltid en hög beläggning under de här veckorna, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef Skistar Åre och fortsätter:

– Den här veckan har verkligen börjat på bästa sätt. Just nu har vi klarblå himmel, fem minusgrader, vindstilla och cirka en meter snö i terrängen så det är fantastiskt sporlovsväder.

Har ni satsat på något nytt nu under sportloven?
– Vi har inte satsat på något specifikt utan fokuserar på att ha så bra preparerade backar som möjligt och att ständigt vara på tårna eftersom det kommer så otroligt mycket folk, säger Niclas Sjögren Berg.

I Dalarna hittar vi familjefavoriten Sälen som trots närheten till Vasaloppsstarten och snöbristen där kommer med glädjande besked.

– Vi har fullbelagt under alla sportlovsveckorna på samma sätt som i fjol. Vi har haft ett riktigt bra bokningsläge även vecka tre till sex, men det som händer lagom till sportloven är att de privata stugorna också fylls på och då ökar besökstrycket ytterligare, säger Jonas Bauer, destinationschef Skistar Sälen och fortsätter:

– Det har blivit ett riktigt bra snurr på trafiken via den nya flygplatsen i Sälen. Vi upplever också att det är fler utländska gäster hos oss än tidigare. Vi har inte gjort någon sammanställning kring detta men känslan är att utlandsbesöken har ökat vilket är jätteroligt.

Hur är snöläget hos er?
– Det är ett väldigt bra väderläge med sol, minusgrader och kallsnö. I Lindvallen har vi cirka 70 centimeter snö och på Högfjället en meter i terrängen, säger Jonas Bauer.

I söder har det onekligen varit ett ovanligt tufft läge för skidanläggningarna, men Vallåsen i Laholms kommun kunde tack Branäsgruppens investering i snöfabriker öppna lagom till sportloven – trots utebliven kyla.

– Under första veckan kunde vi öppna familjebacken Halmstad med tillhörande trestolslift och sedan också en liten nybörjarbacke. Vi har fått överväldigande mycket beröm, flera har faktiskt kommit fram och tagit i hand och sagt att de är glada över att vi valde att satsa. Vi har räddat sportlovet för några stycken, det känns riktigt bra, säger Jesper Malmqvist, platschef på Vallåsen.

Hur många besökare har ni haft hittills?
– Förvånansvärt många har hittat hit trots att det har regnat några dagar. Vi har inte sammanställt några siffror men det handlar om några hundra besökare per dag och fler när det har varit fint väder.

Nu väntar Jesper Malmqvist med spänning på snön och kylan som väntas dra in över Halland inom kort.

– När vädret slår om är tanken att vi ska köra i gång våra snökanoner också för att ytterligare bättra på snön i backarna. Målsättningen är att ha öppet så länge det bara går.