Annons

”Vår bransch är så mycket mer än att bara checka in en gäst”

zoom Foto: Besöksliv
Foto: Besöksliv
NYHETER. Människorna, utvecklingsmöjligheterna och pulsen. Det är några av anledningarna till varför Årets unga branschstjärnor Bahar S Deogun på STF Gärdet och Niklas Waclaw på Görvälns Slott valde att göra karriär i besöksnäringen.
Annons

Niklas Waclaw, 28 år och restaurangchef och sommelier på á la carte-restaurangen Galleriet på Görvälns Slott är en av två vinnare av utmärkelsen Årets Unga Branschstjärna, som korades igår.

– Det känns helt fantastiskt och väldigt overkligt, säger han.

Vad var avgörande för att du valdes ut bland de sex nominerade?

– Jag tror att min styrka ligger i mitt ledarskap. Jag lägger mycket vikt på hur personalen har det. Det är en tuff bransch, och viktigt att hitta en bra balans mellan privatliv, jobb, och kul för personalen.

Varför har du valt en karriär i besöksnäringen?

 Från början var det ett brinnande intresse som kom hemifrån med mat och dryck. Jag var inne på ekonomispåret först, men sedan kom en vändpunkt där jag insåg att det inte var det jag ville göra. Jag ville jobba med mat och dryck.

Vad är bäst med hotell- och restaurangbranschen?

– Gemenskapen, pulsen och hettan. Det händer alltid något nytt, det är alltid action. Det finns nya gäster att lära sig av varje dag. Sedan är det utvecklingsmöjligheterna förstås, det är en extremt bred bransch där finns väldigt mycket att välja mellan – oavsett om du vill jobba på golvet eller sitta med revenue management vid ett skrivbord.

Vad ska du göra för pengarna?

– Det räcker till lite champagne haha. Jag har haft en dröm om att få gå en food and beverage-utbildning, och detta är en superbra peng att använda det till.

Bahar S Deogun 30 år, är platschef på STF Gärdet Hotell och vandrarhem, och liksom Niklas Waclaw har hon ägnat större delen av sin karriär i besöksnäringen.

– Jag började jobba så fort jag tog studenten och har vuxit i branschen. Jag testade att jobba utanför under ett år, men kom snabbt tillbaka när jag insåg att det var i hotellbranschen jag ville jobba inom.

Hur känns det att vara Årets Unga Branschstjärna?

– Det känns helt overkligt, jag är fortfarande skakig. Och då var de andra som var nominerade otroligt duktiga. När de ropade upp mitt namn så var det bara ”wow”.

Varför tror du att du vann?

– Min hjärtefråga är ledarskap och det är vad jag vill lägga prispengarna på. Det är kanske den biten som stack ut, att jag hela tiden vill fortsätta att utvecklas i mitt ledarskap.

Vad gör hotell så spännande att jobba inom?

– Det finns många svar på det. Människorna och utvecklingsmöjligheterna absolut, men det är också att besöksnäringen är så öppen och bred. Det handlar inte bara om att checka in och checka ut en gäst, hotellbranschen är kultur, nöje, boende, ett andra hem för någon.

Vem nominerade dig?

– Jag nominerade mig själv.