Annons

Vemdalen på 20-lista över världens mest snösäkra skidorter

zoom Gott om snö i Vemdalen vid säsongsöppningen i november. Foto: Pressbild
Gott om snö i Vemdalen vid säsongsöppningen i november. Foto: Pressbild
NYHETER. “Det här visar att vintrarna i Vemdalen är vintriga med marginal” säger Anders Lundqvist, destinationschef på Skistar Vemdalen om internationella utnämningen.
Annons

I en tid då klimatförändringar väntas påverka oss i allt högre utsträckning, styr också vilka skidorter som kan garantera de mest pålitliga vintersäsongerna var semesterfirare och blivande fjällstugeägare väljer att ta vägen.

Därför rankar varje år den globala fastighetsrådgivaren Savills vilka skidorter världen över som är mest motståndskraftiga mot klimatförändringar i Savills Ski Resilience Index.

Som enda nordeuropeiska skidort kvalar Vemdalen in på plats 20 bland de högst rankade orterna, följt av norska Hemsedal på plats 22 och Åre på 24:e plats.

Alperna hamnar högst

Skistar Vemdalens destinationschef Anders Lundqvist är stolt över placeringen.

– Det är betydelsefullt för oss som skidort. Jag har redan fått höra från flera stugägare och investerar att de känner sig lite extra trygga i att vintersäsongen i Vemdalen kommer att vara fortsatt lång, säger han.

I rapporten är det annars Coloradoorterna Aspen och Vail och en lång lista av skidorter i Alperna som hamnar högst enligt de kriterier som Savills utgår ifrån: längd på säsong, höjd, temperatur, snöfall och snösäkerhet.

– Vi har ett inlandsklimat i Vemdalen och ligger högt över havet. Vid foten av fjället är vi 710 meter över havet. De här delarna bidrar till att det är en stabil och lång vinter här. Och ser vi bakåt 30 år är det oftare som vi har kunnat öppna för säsongen i oktober än att det har blivit i december, säger Anders Lundqvist.

Aktivt hållbarhetsarbete viktigt

För många skidorter världen över måste dock klimatförändringar finnas med i beräkningarna när framtiden planeras. Enligt en ny rapport från Nature Climate Change väntas 53 procent av Europas skidorter att drabbas av dålig snötäckning ifall medeltemperaturen stiger med 2 grader eller mer. Ett aktivt hållbarhetsarbete behövs oavsett hur motståndskraftig en skidort är, konstaterar Anders Lundqvist.

– Det är jätteroligt med de naturliga förutsättningarna, men vi har också väldigt stora ambitioner och jobbar hårt med hållbarhet inom hela Skistar. Varje beslut vi fattar idag tar vi med vårt mål i åtanke att minska utsläppen med 50 procent fram till 2030 och vi är på god väg att komma dit, säger han.

Se grafik över hela rankingen av världens skidorter här.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...