Annons

”Vi kommer förlora pengar i år också”

zoom Andreas Andersen, vd Liseberg. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg
Andreas Andersen, vd Liseberg. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg
NYHETER. I över 500 dagar tvingades Liseberg hålla stängt på grund av pandemiläget. Sedan snart en månad är parken öppen igen och från och med imorgon lättar restriktionerna ytterligare. Men allt är långt ifrån som vanligt. Vd Andreas Andersen summerar läget.
Annons

Efter att ha varit stängt i över ett år fick Liseberg äntligen öppna i juni. Hur kändes det att slå upp portarna igen?

  – Såklart bra. Men det är inte enkelt att öppna igen, efter att allt stått stilla så länge. Vi är en ganska nedbantad organisation. Och vi har missat mycket, bland annat när det gäller kompetensutveckling av personal, under de 16 månader som vi haft stängt.

Hur har besökstrycket varit hos er? 

 – Ganska högt. Vi har stort sett haft utsålt från 15 juni. Men kom ihåg att vi bara kan ta in 7-8000 gäster per dag.

Har allt fungerat enligt plan eller har ni behövt justera något för att restriktionerna enklare ska kunna följas? I så fall vad?

 – Vi har fått justera jättemycket. Gästernas beteende har inte alltid varit vad vi förväntat oss. Men vi optimerar löpande, och det blir bättre för varje dag.

Nöjesparker får fortsatt bara ta emot en besökare per 20 kvm när offentliga inomhusmiljöer får ta emot en per 10 kvadratmeter. Hur länge kommer det att vara så och hur påverkar det er?

 – Detta krav tas bort 15 juli, om FHM följer den plan som man har lagt. Kravet om att undvika trängsel kommer dock kvarstå, så skillnaden blir inte jättestor för vår del.

Rent ekonomiskt hur tror du att den här sommaren blir?

 – Det är för tidigt att säga. Vi kommer så klart inte närma oss pre-covid nivåer. Och vi kommer förlora pengar, också i år. Men det är bättre att ha få gäster, än inga alls.

Nu utökas möjligheten att ta emot publik, uppemot 500 personer kan komma till parken för att se exempelvis Lotta på Liseberg. Hur ska ni se till att hålla isär publiken på ett smittsäkert sätt?

 – Vi har faktiskt redan avverkat första Lotta på Liseberg med 500 gäster, och det gick mycket bra.

 Och sist av allt, hur känns det i hjärtat – när du ser ut över Liseberg nu? 

 – Det känns otroligt bra. Jag blir glad varje dag när jag tar mig genom parken, och får träffa både gäster och vår fantastiska personal, säger Andreas Andersen.