Annons

”Vi vill stänga när vi är på topp”

zoom Anton Bjuhr och Jacob Holmström. Foto: Erik Olsson
Anton Bjuhr och Jacob Holmström. Foto: Erik Olsson
NYHETER. Tvåstjärniga Gastrologik i Stockholm stänger för gott vid årsskiftet. "Vi känner oss redo att ta nästa steg i livet", säger kocken och delägaren Jacob Holmström.
Annons

För elva år sedan startade kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr sina drömmars restaurang Gastrologik på Östermalm i Stockholm. Ett år efter starten belönades de med en stjärna i Guide Michelin och 2019 fick de ytterligare en.

Men nu har duon bestämt sig för att gå skilda vägar och stänga restaurangen för gott.

– Restaurangen går bättre än någonsin och vi är bättre än någonsin, men allt har sin tid och vi känner oss redo att ta nästa steg i livet, säger Jacob Holmström.

– Vi tog beslutet för länge sedan och jag känner inte så mycket sorg över att vi ska stänga.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit med Gastrologik?

– Det finns många tillfällen som jag minns mer än andra, men jag är mest stolt över att vi har haft en konstant utveckling. När vi skrev vår affärsplan skrev vi att vi skulle ha kul på jobbet och alltid utvecklas och det är något vi har hållit fast vid. Vi har haft en stadig utvecklingskurva uppåt och min förhoppning är att den kommer att fortsätta uppåt de sista fyra månaderna.

Hur har förutsättningarna att driva en restaurang som Gastrologik förändrats under de här åren?

– Mycket har blivit bättre: råvaruutbudet är hundra procent bättre och det finns ett större intresse för att gå ut och äta. Sedan gör bland annat kompetensbristen att det är svårare att driva krog i dag.

Gastrologik får ansökningar från hela världen och har inte haft jättestora problem att hitta personal.

– Men det är ett stort problem att det är så oattraktivt att jobba med service i Sverige. Just nu har vi bara tre svensktalande i servisen och jag tror att de svenska gästerna kommer att få vänja sig vid att prata engelska på krogen, säger Jacob Holmström.

– I många andra länder är det annan syn och vi har serveringspersonal från hela världen som har kommit till oss för att de vill utvecklas inom service.

Hur har pandemiåren varit för er?

– Det var de svåraste åren. Subventionerna riktade sig bara till stora företag och det kändes som att vi fick ett finger rakt i ansiktet av våra makthavare. Vi lyckades ta oss genom det tack vare att vi har förstående personal och att vi körde ner huvudena i sanden och körde på. Det är jag också stolt över.

Vad väntar efter Gastrologik?

– Först vill jag ha en paus och hinna umgås mer med familj och vänner. Sedan vill jag öppna en till restaurang, för jag känner att jag har mer i mig. Det behöver nödvändigtvis inte vara en stjärnkrog, men jag vill att det ska vara något unikt. Anton är pappaledig just nu och kommer nog att fokusera på familjen den närmsta tiden, säger Jacob Holmström.

Gastrologik blir den andra restaurangen i Stockholm med två stjärnor som stänger. Även Oaxen Krog stänger vid årets slut.

Läs även:
Oaxen Krog & Slip gör sin sista service i december
Växande intresse för svenska drycker