Annons

Vinden vänder för Astrid Lindgrens Värld

zoom Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Foto: Pressbild
Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Foto: Pressbild
NYHETER. Förra sommaren tvingades de stänga – på grund av restriktionerna. Konkurshotet hängde i luften. Nu har pendeln svängt. – Sommaren har gått över förväntan. Vi är inte tillbaka på plusnivån där vi brukar ligga på 14 procent av omsättningen, men vi ser iallafall ett litet positivt resultat, säger Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
Annons

 Bara tolv dagar inpå säsongen tvingades temaparken att stänga på grund av restriktioner sommaren 2020.  Ett hårt slag som innebar en förlust på 90 miljoner och att 450 säsongsarbetare varslades. Inför sommaren 2021 fanns oron kvar, men genom bankfinansiering och bidrag från parkens moderbolag valde man att fullfölja utbyggnaden som man bedrivit i olika etapper sedan 2016.

– Parken ökar i popularitet och vi har haft en brist på boendemöjligheter länge. Vår erfarenhet är att gästerna vill bo nära upplevelsen, säger Joacim Johansson.

Projektet innebär dels en fortsättning av utbyggnaden av “Den lilla staden”, en sekelskiftesstad i miniatyr uppförd enligt gammal svensk hantverkstradition. Staden beräknas stå färdig 2023, men redan till öppningen midsommar 2022 invigs ett helt nytt kvarter.  Därpå fördubblar men antalet bäddar – med ställplatserna inräknad kommer 2 000 person kunna bo inom området år 2023.

Trots det tuffa fjolåret ser man nu ljust på framtiden. Under den avslutande säsongen håller man öppet fredag till söndag en bit in i september. Därtill satsar man stort på höstlovsveckan i november.

– Då blir det traditionell höstmarknad och teater på våra scener – allt utomhus. På sikt tittar vi över möjligheten att utöka med fler öppetdagar per år. En vision är att erbjuda julupplevelser i parken. Det finns så många fina julscener skildrade i Astrid Lindgrens böcker. Det vore fantastiskt att låta gästerna få ta del av dem hos oss, säger Joacim Johansson.