Annons

Visita om engångsplastdirektivet

zoom Marcus Morfeldt, Visita. Foto: Pressbild och Unsplash
Marcus Morfeldt, Visita. Foto: Pressbild och Unsplash
NYHETER. Kravet är för trubbigt och politikerna behöver vara mer lyhörda. Det säger Marcus Morfeldt, näringspolitisk expert inom hållbarhet på Visita om den nya EU-lagen.
Annons

Besöksliv publicerade tidigare idag en artikel om hur Compass Group tänker kring engångsdirektivet som träder i kraft vid årsskiftet. Den nya EU-lagen innebär att alla restauranger och kaféer som serverar mer än 150 takeaway-förpackningar om dagen ska kunna erbjuda en flergångsförpackning som ska kunna återlämnas, rengöras och sedan används igen. Besöksliv har pratat med Marcus Morfeldt, näringspolitisk expert inom hållbarhet på Visita, om den snabba omställningen som nu behöver ske i branschen.

Vad anser Visita om den nya EU-lagen för takeaway- produkter som ska börja gälla 1 januari 2024?

– Vi är i grunden positiva till en ökad användning av flergångsalternativ som en del i arbetet mot en mer hållbar besöksnäring. Men Visita anser att det hade varit bättre, både för företagen och miljön, att invänta den lagstiftning rörande förpackningar som just nu arbetas fram på europeisk nivå. Vi har uppvaktat klimat- och miljöministern för att uppmärksamma regeringen på detta.

– Det saknas konsekvensanalyser av vad kravet kommer innebära för såväl branschen som för miljön. Vi vet exempelvis inte hur stor andel av konsumenterna som kommer välja ett flergångsalternativ och i vilken utsträckning det blir ett mer hållbart alternativ i verkligheten.

Hur skulle ni vilja att den formulerades?
– Kravet är alldeles för trubbigt och tar inte hänsyn till att förutsättningarna och nyttan av att växla över till flergångsalternativ varierar stort inom branschen. Vi hade önskat att politiken varit mer lyhörda och öppna för att diskutera andra vägar framåt som vi menar hade varit bättre för både miljön och våra medlemmar.

Vilka är de främsta utmaningarna för era medlemmar?
– Den största utmaningen som oroar många är att det fortsatt är så många oklarheter kring exakt vad som kommer gälla efter att kravet träder i kraft och hur allt ska fungera.

Hur kommer Visita gå vidare med frågan?
– Vi kommer fortsätta driva frågan mot politiken om att avvakta med att införa kravet på att erbjuda flergångsalternativ, säger Marcus Morfeldt.

Du kan även läsa ett större reportage om den utmanande omställningen i det senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...