Årets Kock-finalen: En pulsmätare av spänning

Juryn Årets Kock Foto: Rasmus Forsgren

De har svaren. Visitas Eva Östling var en av jurymedlemmarna.

ÅRETS KOCK. Malmö Arena nästintill vibrerar av hjärtslag. Från de tävlande finalisterna, deras vänner och familj och publiken. Bara jurymedlemmarna kan andas normalt – det är de som vet hur den här tävlingen ska sluta.

Nu följer en nervkittlande stund medan juryn överlägger. Det efter att de åtta finalisterna presenterats sin vegetariska servering och efterföljande fasanrätt på under totalt fem timmar.

– Man känner pulsen nu här på arenan, säger konferencier Nour el-Refai, som också hämtat hem störst skrattsalvor, bland annat med sina lökskämt.Artikeln fortsätter under annonsen

Många gjorde skogstema

Dagens snackisar har handlat om finalisten Luqaz Ottossons lugn i båset. En annan wow-faktor var Olle Broströms fasanrätt som presenterades med ett konstgjort hagel. Och under Sebastian Thuressons vegetariska smårätter fanns prydliga teckningar över rätterna. De allra flesta av de tävlande hade ett skogstema på sin fasanrätt.

– Oooooj vad gott, ropade Nour el-Refai om den allra sista tävlingsrätten.

Medan juryn som sitter med ryggen åt tävlingsbåsen instagrammar i tysthet. 

Ordförande för dagens jury är Fredrik Eriksson. Bredvid honom sitter hedersjuryn med Prins Carl Philip, och 2016 års vinnare av Årets Kock, Jimmi Eriksson. I juryn märks även två gästjurymedlemmar: Rasmus Kofoed från 3-stjärniga Geranium i Köpenhamn och Angela Hartnett från 1-stjärniga Murano i London.

Fakta

FAKTA: Juryn Årets Kock 2017

SMAKJURY FÖR TÄVLINGSRÄTT 1

Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip

Karin Fransson, Hotel Borgholm

Patrik Hansson, vd Arla Foods

Sayan Isaksson, Esperanto

Peter J Skogström, Årets Kock 2006, Mat & Vin Slottsparken och Smarta kök by P&P

Rasmus Kofoed, Geranium Köpenhamn

Magnus Nilsson, Fäviken

Henrik Norström, Lux restauranger

Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Lilla Ego

Paul Svensson, Fotografiskas restaurang

Malin Söderström, Restaurang Hjerta och Moderna Museet

Håkan Thörnström, Thörnströms kök

SMAKJURY FÖR TÄVLINGSRÄTT 2

Markus Aujalay, Årets Kock 2004, Tegelbacken

Adam Dahlberg, Adam & Albin

Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren

Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Gröna Lund

Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren

Niklas Ekstedt, Ekstedts

Björn Frantzén, Restaurant Frantzén

Angela Hartnett, Murano London

Jacob Holmström, Gastrologik

Stefan Karlsson, SK Mat & Människor och Götaplatsgruppen

Tommy Myllymäki, Julita Wärdshus och Svenska Brasserier 

Titti Qvarnström, Bloom in the Park

Eva Östling, Visita

METODJURY

Ulrika Brydling, Brydlings

Cajsa Johansson, Cajsas kök

Magnus Lindström, Swedish taste

Lena Eriksson, representant för Svenska Kockars Förening

Juryn bedömer de båda tävlingsuppgifterna utifrån smak och presentation. Metodjury tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Skåne

Rekordmånga danska turister i Skåne

NYHETER. Danska kronan är stark och det lockar till besök.

Annons
Thomas Brühl Visit North

Thomas Brühl digitaliserar besöksnäringen

NYHETER. Visit North utvecklar ny app och plattform.
Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget tog hem segern mot Danmark

NYHETER. Efter landskampsvinsten laddar Svenska Kocklandslaget för VM.
Unga i fjällen

Svenska fjällen trendar bland unga

NYHETER. En ny generation upptäcker fjällen – nu anpassar STF.
kfc

Kedjan KFC växer i Sverige

NYHETER. Fem restauranger med 200 000 gäster per månad.
Torbjörn Wallin

Torbjörn Wallin ska säkra Idre Himmelfjälls framtid

KARRIÄR. Hans mål: 2 600 bäddar inom 500 meter från liften före jul 2019.
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.