Annons

Gislaveds kommun snedvrider konkurrensen

zoom Kommunen backar nu i frågan om sin nöjesverksamhet.
Kommunen backar nu i frågan om sin nöjesverksamhet.
NYHETER. Gislaveds kommun  lägger ned sin nöjesverksamhet med restaurang och danskvällar som man driver i Gisleparken. Detta sedan Visita uppmärksammat Konkurrensverket på att kommunen snedvrider konkurrensen.
Annons

Visita begärde i en anmälan hösten 2014 att Konkurrensverket skulle utreda om kommunen genom två av sina stiftelser bryter mot konkurrenslagens bestämmelser om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.

Gislaveds kommun är huvudägare i stiftelserna Gisleparken och Isabergstoppen som båda bedriver verksamhet som normalt ska utföras av privata entreprenörer.

Julbordskvällar blev droppen

Gisleparken har sedan lång tid varit ett nöjesnav i Gislaved med omnejd. Stiftelsen driver restaurang och ordnar regelbundet dans- och nöjeskvällar. Området innehåller även en bowlinghall, en mindre stugby samt konferenslokaler för cirka 1 000 personer. Kommunen skjuter också till pengar för att verksamheten ska gå runt.

När stiftelsen under hösten 2014, efter ett uppehåll för renovering, återupptog traditionen med att arrangera julbordskvällar och shower med artister som Pernilla Wahlgren och Sahlene fick de privata näringsidkarna i bygden nog av den otillbörliga konkurrensen och kontaktade Visita.

Konkurrensverkets utredning är inte klar ännu men Gislaveds kommun har insett att verksamheten i Gisleparken kan strida mot konkurrenslagen. Därför har man nu bestämt sig för att avveckla all kommersiell verksamhet i parken från den sista juni i år.

”Känns vemodigt”

Alla anställda har varslats om uppsägning och det formella beslutet tas på kommunstyrelsens möte i slutet av februari.

Staffan Sjöblom är moderat ordförande i Stiftelsen Gisleparken:

‒ Det känns förstås vemodigt. Gisleparken är en institution där många genom åren träffat sin blivande partner. Men vi har insett att vi inte kan driva det vidare som tidigare och vill inte riskera några böter eller sanktionsavgifter, säger Staffan Sjöblom

Han hoppas dock att någon privat aktör vill ta över verksamheten snarast.

‒ Det finns några intressenter som har hört av sig, säger han.

Fortsätter som förr i Isabergstoppen

Visita är också kritiskt till delar av stiftelsen Isabergstoppens verksamhet. Intill Smålands största skidanläggning driver kommunen bland annat en restaurang med afterski och livemusik och ordnar pizzakvällar och erbjuder catering. Även här hyr kommunen ut stugor och ordnar konferenser.

Stiftelsens vd Louise Söderlund säger i en kommentar till Besöksliv att man inte planerar att dra ned på den verksamheten.

Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, är nöjd med kommunens beslut att lägga ned verksamheten i Gisleparken.

‒ Det är utmärkt att kommunen kliver åt sidan och låter det privata näringslivet få sköta den här typen av verksamheter under sunda konkurrensmässiga villkor. När det gäller Isabergstoppen får vi avvakta vad Konkurrensverket kommer fram till i sin utredning.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...