Annons

Han är Gröna Lunds nya kökshjärna

zoom Kock med smak för platser med puls. Jonas Dahlbom är Gröna Lunds nya kulinariska ledare.
Kock med smak för platser med puls. Jonas Dahlbom är Gröna Lunds nya kulinariska ledare.
KARRIÄR. Från krögare i populära skidorten Åre till kulinarisk ledare på Gröna Lund. Kocken Jonas Dahlbom har många strängar på sin lyra. För Besöksliv berättar han om det nya uppdraget. 
Annons

Grattis till nya jobbet! Hur känns det?

– Tack! Det känns fantastiskt roligt och inspirerande.

 

 

Kulinarisk ledare är en ganska flummig titel. Vad är det du ska göra egentligen?

– Haha ja kanske? Jag ska vara med och utveckla nya koncept och matidéer och se över befintliga produkter för att se om eller hur man kan förbättra det som nu erbjuds i parken.

 

 

Från restaurang i skidbackarnas Åre till Gröna Lund. Gillar du att jobba i äventyrliga miljöer? Varför?

– Nja det är inget jag tänkt på faktiskt, men det kanske är så att jag vill vara på platser där det är puls och mycket folk. 

 

 

Du har drivit eget med restaurangerna Trädgården i Göteborg och Dahlbom på Torget i Åre. Hur känns det att nu bli anställd?

– Det känns väldigt skönt och det är inte så stor skillnad faktiskt. Men jag kanske inte behöver oroa mig på samma sätt om det kommer snö eller inte.

 

 

Du är hjärnan bakom två nya restaurangkonceptet på Grönan. Hur har du arbetat fram dem?

– Det är jag och Fredrik Fjällström, Food and Beverage Manager, som efter sommaren började spåna på vad vi kunde göra på dom enheterna där det nu blir två nya ställen. Det som växte fram var det som kändes bäst och som vi båda gillar. Två roliga ställen med mat som vi själva älskar och inspirerat från resor såklart. 

 

 

Du har just tagit fram koncepten till två de här två nya restaurangerna. Hur ser ditt arbete ut nu?

– Nu ska jag se till att det fungerar till rätt många mer gäster än jag kanske är van vid, ha ha – men jag är inte orolig. Samtidigt så startar vi nästa projekt och börjar arbeta med roliga framtidsplaner.

 

 

Vad för typ av nya inslag i matutbudet på Gröna Lund kan vi komma att se framöver? Har langos-ståndet gjort sin sista säsong till exempel?

– Jag kan inte gå in på detaljer men det kommer hända roliga saker. Och langosståndet kommer att vara kvar.

 

 

Hur mycket matlagning ingår i din roll?

– En hel del. Jag lagar mat hela tiden mer eller mindre och kommer att vara i köket på dom nya enheterna. Men min främsta uppgift är såklart att se till att kockarna gör som jag önskar.

 

 

I din research, har du hittat någon nöjesfältskrog i världen som imponerat extra på dig? 

– Nja inte imponerat något extra men The Hollywood Brown Derby på Hollywood Studios i Orlando var jäkligt trevlig. En skön genuin restaurang som gjorde att man glömde bort allt stök runt omkring för en stund.

 

 

Har du någon favoritattraktion på Grönan?

– Ja det ska väl vara Insane i så fall, men jag hatar den.

 

 

Hur boostar du din egen kompetensutveckling som kock? 

– Genom resor, på internet och via besök hos grymt duktiga kollegor som det här landet har en hel massa av.

 

 

Restaurangbranschen skriker efter kockar, hur ska du rekrytera rätt till de nya restaurangerna på Gröna Lund?

– Det är en utmaning, vi har precis som de flesta restauranger svårt att hitta kockar, men det är många unga som söker sig till Gröna Lund, och kan man få de intresserade av matlagning så finns det ungdomar att forma och lära som förhoppningsvis tycker att vara kock är det bästa och roligaste som finns.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...