Annons

Så ska campingen satsa på året runt-verksamhet

zoom I Mariestad ökar antalet husbilscampare under vintersäsongen och nu satsas 10 miljoner kronor på att göra Ekudden camping till en året runt-anläggning.
I Mariestad ökar antalet husbilscampare under vintersäsongen och nu satsas 10 miljoner kronor på att göra Ekudden camping till en året runt-anläggning.
NYHETER. Nordic Camping vill göra Ekudden campingplats i Mariestad till en året runt-anläggning. För att förlänga säsongen ska tio miljoner kronor satsas i hundra nya campingplatser och nära ett dubblerat antal stugor. 
Annons

Ekudden camping byggdes på 1950-talet och sedan 2012 har Nordic Camping ett arrendeavtal med Mariestads kommun. Enligt detaljplanen är området avsett för säsongscamping men nu vill man storsatsa på en året runt-verksamhet.

– Om den nya detaljplanen går igenom så ska vi bygga fler campingtomter och stugor. Sommartid har vi lång kö till anläggningen och på vintern efterfrågas fler husbilsplatser. Det är många som köpt fordon och vill utnyttja dem året runt, säger Mikael Wåhlund, etableringschef på Nordic Camping.

Tomterna räcker inte till

2015 ökade antalet gästnätter på campingar i Mariestad, Töreboda och Karlsborg med åtta procent jämfört med året innan. Och Ekuddens 300 campingtomter och tjugosex stugor räcker inte till. Nu planerar man i ett första skede att bygga fyrtiofem nya tomter och tio stugor. Arbetet beräknas starta hösten 2017.

– Campingtomterna kommer att gränsa mot Ekuddens naturreservat och husbilsplatserna ska ligga invid Vänern. Stugorna kommer vara på 40 kvadratmeter med egen dusch och toalett, det efterfrågas särskilt under vintersäsongen.

Fler vinteraktiviteter

För att anpassa till året runt-verksamhet planerar man även att ha fler aktiviteter för barnfamiljer under vintern, som uppträdanden och trolleri. Man vill också utöka samarbetet med den lokala besöksnäringen.

– Under vintersäsongen är det extra viktigt med bra erbjudanden till gästerna. Vi vill samarbeta med både badhus och lekland, det kan handla om rabatter på entrén om man bor hos oss.

Kostnaden för året runt-satsningen rör sig om upp till 10 miljoner kronor i en första etapp. Här ingår även en utbyggnad av företagets callcenter i Mariestad och det kommer att kräva nyanställningar.

– Här kommer vi att utöka bokningsavdelningen och då behöver vi anställa fem personer på årsbasis. Vi saknar även säsongspersonal inom städ och reception, det handlar om tre personer de första två åren.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...