De restaurangerna fick nya stjärnor av Guide Michelin

Sayan Isaksson Foto: Bohman+Sjöstrand

Sayan Isaksson. Nu med två 1-stjärniga restauranger i sitt stall.

NYHETER. Under onsdagen delade den franska matbibeln ut sina stjärnor till de nordiska länderna. Och de höll igen. Till Sverige gavs två 1-stjärniga utmärkelser och en 2-stjärnig. 

Nobelkocken Sayan Isakssons Imouto var en av de restauranger som fick motta en stjärna. Han var mycket förvånad när han klev upp på scenen.

– Precis nu fick jag reda på detta, säger han och blir påklädd en ny specialsydd vit kockrock.Artikeln fortsätter under annonsen

Hur känns det?

– Jag ska bara landa i detta. Det var helt oväntat. Jag såg att alla andra hade sina kockrockar redo och klara och då tänkte jag att det var kört. Det var så omtumlande att jag höll på att inte hitta trappan upp på scenen.

Vad betyder detta?

– Allt. Vi kommer att få bränsle att fortsätta den inslagna vägen. Det låter kanske tråkigt men vi gör sushi edomae, som i Tokyo, och kring det så finns ett regelverk att hålla sig till. Vi är mycket ambitiösa, självklart med riskokningen och vad vi lägger därpå.

Firar tio år med stjärna

Sedan 2007 har hans restaurang Esperanto en stjärna. Snackisen bland matfolk har de senaste åren har varit att den restaurangen borde belönas med två. Men även i år gick man bet.

– Jag önskar att det var ännu fler som tyckte att vi skulle få det. Om jag jämför med andra restauranger som har två stjärnor så tycker jag att vi är där. Men samtidigt så är jag så otroligt nöjd över idag, säger Sayan Isaksson.

– Vi firar tioårsjubileum med Esperantos stjärna. Den är en kvalitetsstämpel, som att ha en långsiktigt riktigt bra recension. Det är en referenspunkt för oss, och något som gör att många söker jobb hos oss. Jag har jobbat som kock sedan 1992 och för mig har det alltid varit en pojkdröm med Guide Michelin. Jag minns hur jag på 1990-talet hörde talas om restaurang L’Escargot i Stockholm, som hade en stjärna, och hur jag tänkte ”wow, vad häftigt att en restaurang i Sverige kan få det”.

Besvikelse jämfört med förra året

De andra nya svenska stjärnorna i Sverige inkluderar en till Sture i Malmö, och en uppgradering till två stycken för restaurang Vollmers i samma stad. Alla andra svenska restautranger som innehar stjärnor sedan tidigare fick behålla dem.

Det bjöds på flera ögonbrynshöjare i de andra nordiska länderna. Färöarna och restaurang Koks fick ö-gruppens första stjärna någonsin. Liksom Island, där Dill kammande hem den historiska utmärkelsen.

Utdelningen var något av en besvikelse då förra året bjöd på storslam. Det var då den franska matbibeln såg sig om utanför de större svenska städerna och plockade in Fäviken i Järpen utanför Åre, med två stjärnor, liksom restauranger som fick en stjärna, Daniel Berlin i Skåne, PM & Vänner i Växjö och Hotel Borgholm på Öland.

De två restauranger i Norden som förra året fick tre stjärnor, Geranium i Danmark och Maemo i Norge, fick båda behålla sina stjärnor. 

Fakta

Svenska Michelin-stjärnor

Stockholm

2 stjärnor

Oaxen Krog

 

1 stjärna

Ekstedt                         

Esperanto

Gastrologik

Mathias Dahlgren Matbaren

Operakällaren

Sushi Sho

Volt

Imouto (NY)

 

Göteborg

1 stjärna

28+  

Bhoga

Koka

SK Mat & Människor

Sjömagasinet      

Thörnströms Kök

Upper House

 

Malmö

2 stjärnor   

Vollmers    (NY)

 

 

Malmö

1 stjärna              

Sture, Malmö (NY)                        

Bloom in the Park                                            

 

Järpen

2 stjärnor

Fäviken Magasinet

 

Borgholm

1 stjärna              

Hotell Borgholm

 

Skåne Tranås

1 stjärna              

Daniel Berlin

 

Växjö

1 stjärna              

PM & Vänner

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Skåne

Rekordmånga danska turister i Skåne

NYHETER. Danska kronan är stark och det lockar till besök.

Annons
Thomas Brühl Visit North

Thomas Brühl digitaliserar besöksnäringen

NYHETER. Visit North utvecklar ny app och plattform.
Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget tog hem segern mot Danmark

NYHETER. Efter landskampsvinsten laddar Svenska Kocklandslaget för VM.
Unga i fjällen

Svenska fjällen trendar bland unga

NYHETER. En ny generation upptäcker fjällen – nu anpassar STF.
kfc

Kedjan KFC växer i Sverige

NYHETER. Fem restauranger med 200 000 gäster per månad.
Torbjörn Wallin

Torbjörn Wallin ska säkra Idre Himmelfjälls framtid

KARRIÄR. Hans mål: 2 600 bäddar inom 500 meter från liften före jul 2019.
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.