De vann! Är lysande stjärnor på sina jobb

Årets Unga Branschstjärna 2017 Foto: Linda Dybeck

Glada vinnare. Hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, är Årets Unga Branschstjärnor 2017.

NYHETER. Två lyckliga unga stockholmare prisades under måndagen för sina arbetsinsatser inom hotell- och restaurangbranschen. Det blev hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, som kammade hem priset Årets Unga Branschstjärna.

–Jag är lycklig idag! Det var hård konkurrens men jag har hela tiden trott på mig själv, säger Alexander Ihre när Besöksliv når honom.

För den unga hotellchefen och bagerichefen Emelie Lindell är det här ett kvitto på deras hårda slit. Dessutom vinner de en prissumma om 40 000 kronor vardera som de får använda till kompetensutveckling. Med priset vill grundaren Visita Stockholm höja statusen på jobb inom besöksnäringen och visa vilka karriärmöjligheter som finns.Artikeln fortsätter under annonsen

Och Alexander Ihre är ett lysande exempel på detta. Sedan två veckor har han tagit klivet från Nordic Choice traineeprogram för att inta rollen som hotellchef för Quality Hotel Panorama i Göteborg.

Träffa Årets Unga Branschstjärnor 2017:

Alexander Ihre, 28.

Jobbtitel: Hotellchef på Quality Hotel Panorama i Göteborg.

CV: Driftansvarig redan som 16-åring på vandrarhem på Möja i Stockholms skärgård. Receptionist och concierge på Nobis Hotel. Marknadsansvarig för Clarion Hotel Stockholm och Arlanda. Senast trainee på Nordic Choice program.

Utbildning: Kandidatexamen från Service Management-programmet i Helsingborg.

Detta gör jag om 5 år: ”Är kvar i branschen och har lärt mig tillräckligt mycket så att jag kan få ännu fler att uppskatta den. Jag hoppas kunna vara en av dem som folk ser upp till, så som jag ser upp till andra kollegor idag”.

Grattis till priset! Hur firade du? Och varför tror du din arbetsplats, Nordic Choice, nominerade dig?

– Igår firade jag med kollegor, vänner och familj och njöt av stunden. Jag hoppas att det är för att jag har gjort ett bra jobb. Under mitt år på Quality Hotel Friends i Solna så var jag där för att utvecklats. Jag ser detta som att jag har gått i rätt i riktning. Och mitt nya jobb i Göteborg visar att jag tagit rätt beslut.

Vad är det som gör att du brinner för att jobba med service?

– Jag brinner för att ge folk en wow-upplevelse. Det finns inget bättre ställe att göra det på än ett hotell.

Berätta om hur du hamnade i den här yrkesinriktningen.

– Min familj har en gård utanför Strängnäs, Äleby, där de bedriver kurser och konferenser, anordnar jakt och har en restaurang. Jag har växt upp med service, och fortsatt och älska det varje dag.

Vad tog du med dig därifrån i din karriär?

– Om man är ett familjeägt företag så är det kanske inte de fysiska förutsättningarna som du har att spela med. Då är det värme och kärlek du kan lyfta fram som en god service. Det är det bästa jag tagit med mig därifrån.

Hur tycker du att en bra chef ska vara?

– Vara tydlig och ha högt i tak. Lyhörd för andras åsikter. En person som man kan se upp till och som ser alla individer.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Pengarna kommer att användas väl i utbildningssyfte. I någon form skulle jag vilja utveckla mitt ledarskap.

Emelie Lindell, 29.

Cv: Avdelningschef för både bageri och konditori sedan öppning av Clarion Hotel Arlanda , 2012. Dessförinnan: Konditor Krusenbergs herrgård, konditor på Chokladfabriken, kallskänka på Edsbacka krog (under deras 2-stjärniga period).

Utbildning: Stockholms Hotell- och restaurangskola.

Detta gör jag om 5 år: ”Jag är kvar i branschen och hoppas att jag fortfarande tycker det är lika roligt".

Hur känns det att ha vunnit det här priset?

–Jag har inte riktigt hunnit fatta det än. Jag hade inte förväntat mig att vinna för konkurrensen var stark.

Hur kom du på att du ville konditorbranschen från första början?

–Jag har alltid gillat att jobba med mat. Jag har minnen att jag kom hem från skolan och det första jag gjorde vara att ställa mig och baka själv. Mina föräldrar har varit väldigt engagerade med att vi ska vara med och laga i köket. De jobbar med helt andra saker, pappa jobbade som serviceingenjör för labratorieutrustning och mamma är undersköterska. Så tanken var egentligen att jag skulle bli läkare men så kom jag på att jag var rädd för blod!

Hur fick du på ditt första konditorjobb?

–Chokladfabriken, där jag hade haft praktik under gymnasiet, hörde av sig och undrade om jag ville komma tillbaka.

Din arbetsplats Clarion Hotel Arlanda nominerade dig till Årets Unga Branschstjärna. Varför, tror du?

–Jag vet att de är nöjda med mig. Jag är positiv och drivande och inspirerar de jag har runtomkring mig.

Du är chef. Hur jobbar du för att få dina medarbetare att växa i sin yrkesroll?

–När vi planerar upp vad vi ska göra så vill jag att alla ska få lära sig allt. Hos oss turas vi om så att inte en person står med samma saker utan vi delar ansvarsområden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Att det är så roligt. Jag ser det inte bara som mitt jobb utan även min hobby.

Vad ska du göra för prissumman?

–Jag vill gå en ledarskapsutbildning och även en kurs om kavlade degar.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
tylosand1

Efter renoveringen: Ännu högre tryck och ännu ett pris

NYHETER. Högtryck råder på Hotel Tylösand. 

Annons
skoter

Digital kampanj ska locka utländska turister till Lappland

NYHET. Semesterdrömmar om nattliv och shopping flyttas till en arktisk miljö.
Glashus

Hotellentreprenör öppnar ny restaurang i New York-stil

NYHETER. Åtta meter i takhöjd på Hellstens Glashus.
Uttern Lyllo

Utter ska bygga Lyckseles varumärke

NYHETER. Maskoten Lyllo ska samla stadens turistföretag.
naturturism

Viktig seger för naturturismen

NYHETER. Regeringen öppnar för egen gymnasieinriktning.
Jangbratt Scandic

Visitas lista: Scandic populäraste arbetsgivaren

NYHETER. Chefen: ”Är det någon gång man ska arbeta på Scandic så är det nu”.
scandicdröm2

Kedja toppar nya drömlistan

NYHETER. Visita börjar ranka besöksnäringens populäraste arbetsgivare.
skycity

Nytt råd ska lyfta Arlanda

NYHETER. Ska bli Nordens ledande storflygplats.
daftöland

Daftö förbereder för Storm

NYHET. Storsatsning ska locka de lite äldre barnen.
Scandic Downtown Camper

Scandics nya slår läger i Stockholm

NYHETER. Så blir restaurangen på Downtown Camper.
Pigalles svit 1

Är det här landets lyxigaste hotellsvit?

NYHETER. Checka in bland champagne, kaviar och exklusiva lånekläder.
Comfort Hotel Arlanda 1

Nordens största flygplatshotell byggs på Arlanda

NYHETER. Arlandas nya storhotell blir ännu större.
fireball

Succé när barnen fick provåka Fireball

NYHETER. Boomerang-banan är Furuviks största satsning hittills.
slao

Här är föregångarna i skidbranschen 2017

NYHETER. Skistar prisas dubbelt Idre Fjäll är årets skidanläggning.
Liseberg Instagram.

Liseberg störst i Sverige på Instagram

NYHETER. Här är de svenska turistdestinationerna som är störst på Instagram.
Henrik Berghult 1

Han tar med Clarion på framtidens hotellresa

PORTRÄTT. Henrik Berghult vill göra Clarion till Nordens största kedja.
Möte

Stockholm på topplista över bra mötesstäder

NYHETER. Visit Stockholm: ”Betyder mycket för oss som stad”.
stylt

FN-pris till Stylt för bästa hotellarkitektur

NYHETER. Svenska designbyrån spöade internationella eliten.
eva östling

”Det är ett tungt beslut”

NYHETER. Eva Östling om att lämna sin roll som vd för Visita.
Eva Östling

Visitas vd Eva Östling slutar på egen begäran

NYHETER. Eva Östling: "Nu är det dags att avsluta det här kapitlet i min karriär".
Sopor

Ny vägledning ska skapa klarhet i sopförvirringen

NYHETER. Återvinningsindustrierna vägleder i fråga om äganderätt till avfall.
Skallefteå Airport 1

Kraftigt lyft för Skellefteå Airport

 NYHETER. Ny linje gav 40 procent fler resenärer.
Cykelinsamling på Clarion

Clarion samlade in cyklar till nyanlända

NYHETER. Stora cityhotellet startade kampanj – fick in hela 80 cyklar.
Värtahamnen 1.

Fler kryssningsturister till Stockholm – så kan de spendera mer

NYHETER. Hela 650 000 besöker huvudstaden i sommar.
Pite Havsbad köper Cape East

Pite Havsbad i ny affär – köper spahotell i Haparanda

NYHETER. Har utsetts till "Årets Spa" – öppnar i ny regi om 1 år .
Framtiden restaurangbranschen

Ny trendrapport: "Det är restaurangbranschens utmaningar"

NYHETER. Sätter fingret på det nya digitala landskapets möjligheter. 
Robert Andersson, sommelier.

Skål för svenskt sommelieri – sjätte bästa i Europa!

NYHETER. Robert Andersson om i EM i Wien: "Nöjd med min insats".
Kalmars hotellnäring sover inte 1

Kalmars hotellnäring – en bokningsraket

NYHETER. Beläggningsgraden ökar mest här jämfört med hela landet.
Bra lärare

Yrkesgala startar pris till bra handledare och lärare

NYHETER. Under en gala i Västerås lyfts stadens YH-utbildningar.
Snökonferens – SLAO

Snökonferens med framtidens turism på agendan

NYHETER. Snökonferens om framtiden på landets skidanläggningar.
Sara Gustavsson

Hon ska sälja in Umeå: ”Här har vi allt”

KARRIÄR. Sara Gustavsson går från HBO Nordic till vd för Visit Umeå.
Storhogna

Här är högfjällshotellet som satsar året runt

NYHETER. Nybygge ska möta ökad efterfrågan från internationella gäster. 
Charlotte Halzius

Hon skakade hem en finalplats i internationell bartävling

HALLÅ DÄR. Charlotte Halzius, 26, ska tävla i Diplomaticos globala final.
Håkan Thörnström, kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger 1

Håkan Thörnströms nya uppdrag: Matleda kulturrestauranger

NYHETER. Plockas in av Rasta Group – blir kreativ ledare för 5 restauranger.
Nääs fabriker 1

Smart tänk kring matsvinn gav Svenska Mötespriset

HELA LISTAN. Alla anläggningar som vann pris under ärofylld gala.
White Guide Kafé 2017-1

De vann! Här är landets bästa kafé

NYHETER. Juice på syrsor – det trendar i kafévärlden.
Daniel Ogalde

Från volontär i Colombia till Stockholmshotell

KARRIÄR. Daniel Ogalde ska kommunicera Strand Hotels omvandling.
Kolmården app

Kolmården knyter ihop verksamheten med ny app

NYHETER. "Gamification" och forskning ska revolutionera parkupplevelsen.
Fjälluffen 1

STF vill få unga att välja fjällsemester istället för Magaluf

NYHETER. Startar utbildning för att ungdomar ska få "fjällkoll". 
Nordic Cookery 1

Tareq Taylor gör internationell mat-tv om Jokkmokk

NYHETER. Tv-serien Nordic Cookery når över 80 miljoner hushåll i 115 länder. 
Thomas Nilsson, Öland 1.

Kapelluddens campingaffär – siktar mot ny målgrupp

NYHETER. Siktar på att omsätta 19 miljoner med totalt 750 platser. 
husbil2

Bra siffror i ryggen: Nu satsar svensk camping framåt

NYHETER. Gästnätterna ökar och rekordmånga fordon registreras.  
Grönklittsgruppen, Öland

Campingjätte på expansionsfas: "Ölands marknad är stekhet"

NYHETER. Grönklittsgruppen köper Ekerum – första södra etableringen.
Best Western och Sweden Hotels 1

Best Western köper Sweden Hotels: "Nu är vi Sveriges största kedja"

NYHETER. Totalt har nu kedjan 135 hotell – så ska de nya konverteras.
Nordic Choice rapport 2016

Nordic Choice om 2016: "Vårt bästa resultat någonsin"

NYHETER. Vill ha 35% av marknaden i nordiska storstäder innan – 2020. 
Max anställda

Max goda service gav pris – igen

NYHETER. Christoffer Bergfors, Sverigechef: "Våra anställda trivs".
Susanne Dahlberg, Visit Sweden

Nya namn i toppen på Visit Sweden

NYHETER. Susanne Dahlberg är ny vd: "Utmaning jag drömt om att få".
Niclas Palmqvist, vd, Kolmården.

Han är Kolmårdens djurparks nya vd

KARRIÄR. Niclas Palmqvist: "Vi har stora planer".
Tävling

Sim- och klättertävling slussar turister till Linköping

NYHETER. Linköping & Co vill ta vara på publiksuccén.
Orsa

Strålande sommar för landets campingföretag

NYHETER. Bokningsläget hos Svenska Campingpärlor upp över 25%.
Ulla på Prinsen

Servitris med 35 stolta år på samma ställe

PORTRÄTT. Ulla Dunder ser restaurang Prinsen som sitt "andra hem".
liseberga

Lisebergs nya supergunga: ”Suger tag i magen”

NYHETER. Attraktionen Lokes prislapp – 170 miljoner.
Svenska Mässan 1

Svenska Mässan storsatsar: 2000 rum innan 2030

NYHETER. Prislapp: 5 miljarder – Målet: Att bli Europas mötesplats nummer 1.
Park Avenue Göteborg, skiss över nya restaurangen

Stefan Karlssons nya restaurang ska sätta Park Avenue på matkartan

NYHETER. Inleder samarbete med Elite – del av hotellets 100-miljonerssatsning.
Ikaros, nyhet Gröna Lund 2017.

Premiär-åk för Gröna Lunds Ikaros: ”Läskigaste någonsin”

LISTA. Kolla in: Det här är nöjesparkens alla nyheter 2017.
Flag Hotels 1

Hotelljätten till Landvetter: "Bygger ett super-Scandic"

NYHETER. Klar operatör för Flag Hotel – i anslutning till nya flygplatsen.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.
visitavimmel17

Vårens varmaste vimmel!

NYHETER. Fullt hus när Visita bjöd in till Tyrol.
Campingkrögare

Rutinerad krögare bakom ny campingkrog

NYHETER. Anders Vollmer nappade på att driva fisk- och skaldjursställe.
annas

Hon prisas som Årets Kvinna i besöksnäringen

NYHET. Hotelltoppen Anna Spjuth: "Jag har alltid tagit lite för svåra tjänster".
Accor

Bra start på året för jätten Accorhotels

NYHETER. Hotellmarknaden lyser starkt – franska marknaden vänder.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.