De vann! Är lysande stjärnor på sina jobb

Årets Unga Branschstjärna 2017 Foto: Linda Dybeck

Glada vinnare. Hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, är Årets Unga Branschstjärnor 2017.

NYHETER. Två lyckliga unga stockholmare prisades under måndagen för sina arbetsinsatser inom hotell- och restaurangbranschen. Det blev hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, som kammade hem priset Årets Unga Branschstjärna.

–Jag är lycklig idag! Det var hård konkurrens men jag har hela tiden trott på mig själv, säger Alexander Ihre när Besöksliv når honom.

För den unga hotellchefen och bagerichefen Emelie Lindell är det här ett kvitto på deras hårda slit. Dessutom vinner de en prissumma om 40 000 kronor vardera som de får använda till kompetensutveckling. Med priset vill grundaren Visita Stockholm höja statusen på jobb inom besöksnäringen och visa vilka karriärmöjligheter som finns.Artikeln fortsätter under annonsen

Och Alexander Ihre är ett lysande exempel på detta. Sedan två veckor har han tagit klivet från Nordic Choice traineeprogram för att inta rollen som hotellchef för Quality Hotel Panorama i Göteborg.

Träffa Årets Unga Branschstjärnor 2017:

Alexander Ihre, 28.

Jobbtitel: Hotellchef på Quality Hotel Panorama i Göteborg.

CV: Driftansvarig redan som 16-åring på vandrarhem på Möja i Stockholms skärgård. Receptionist och concierge på Nobis Hotel. Marknadsansvarig för Clarion Hotel Stockholm och Arlanda. Senast trainee på Nordic Choice program.

Utbildning: Kandidatexamen från Service Management-programmet i Helsingborg.

Detta gör jag om 5 år: ”Är kvar i branschen och har lärt mig tillräckligt mycket så att jag kan få ännu fler att uppskatta den. Jag hoppas kunna vara en av dem som folk ser upp till, så som jag ser upp till andra kollegor idag”.

Grattis till priset! Hur firade du? Och varför tror du din arbetsplats, Nordic Choice, nominerade dig?

– Igår firade jag med kollegor, vänner och familj och njöt av stunden. Jag hoppas att det är för att jag har gjort ett bra jobb. Under mitt år på Quality Hotel Friends i Solna så var jag där för att utvecklats. Jag ser detta som att jag har gått i rätt i riktning. Och mitt nya jobb i Göteborg visar att jag tagit rätt beslut.

Vad är det som gör att du brinner för att jobba med service?

– Jag brinner för att ge folk en wow-upplevelse. Det finns inget bättre ställe att göra det på än ett hotell.

Berätta om hur du hamnade i den här yrkesinriktningen.

– Min familj har en gård utanför Strängnäs, Äleby, där de bedriver kurser och konferenser, anordnar jakt och har en restaurang. Jag har växt upp med service, och fortsatt och älska det varje dag.

Vad tog du med dig därifrån i din karriär?

– Om man är ett familjeägt företag så är det kanske inte de fysiska förutsättningarna som du har att spela med. Då är det värme och kärlek du kan lyfta fram som en god service. Det är det bästa jag tagit med mig därifrån.

Hur tycker du att en bra chef ska vara?

– Vara tydlig och ha högt i tak. Lyhörd för andras åsikter. En person som man kan se upp till och som ser alla individer.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Pengarna kommer att användas väl i utbildningssyfte. I någon form skulle jag vilja utveckla mitt ledarskap.

Emelie Lindell, 29.

Cv: Avdelningschef för både bageri och konditori sedan öppning av Clarion Hotel Arlanda , 2012. Dessförinnan: Konditor Krusenbergs herrgård, konditor på Chokladfabriken, kallskänka på Edsbacka krog (under deras 2-stjärniga period).

Utbildning: Stockholms Hotell- och restaurangskola.

Detta gör jag om 5 år: ”Jag är kvar i branschen och hoppas att jag fortfarande tycker det är lika roligt".

Hur känns det att ha vunnit det här priset?

–Jag har inte riktigt hunnit fatta det än. Jag hade inte förväntat mig att vinna för konkurrensen var stark.

Hur kom du på att du ville konditorbranschen från första början?

–Jag har alltid gillat att jobba med mat. Jag har minnen att jag kom hem från skolan och det första jag gjorde vara att ställa mig och baka själv. Mina föräldrar har varit väldigt engagerade med att vi ska vara med och laga i köket. De jobbar med helt andra saker, pappa jobbade som serviceingenjör för labratorieutrustning och mamma är undersköterska. Så tanken var egentligen att jag skulle bli läkare men så kom jag på att jag var rädd för blod!

Hur fick du på ditt första konditorjobb?

–Chokladfabriken, där jag hade haft praktik under gymnasiet, hörde av sig och undrade om jag ville komma tillbaka.

Din arbetsplats Clarion Hotel Arlanda nominerade dig till Årets Unga Branschstjärna. Varför, tror du?

–Jag vet att de är nöjda med mig. Jag är positiv och drivande och inspirerar de jag har runtomkring mig.

Du är chef. Hur jobbar du för att få dina medarbetare att växa i sin yrkesroll?

–När vi planerar upp vad vi ska göra så vill jag att alla ska få lära sig allt. Hos oss turas vi om så att inte en person står med samma saker utan vi delar ansvarsområden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Att det är så roligt. Jag ser det inte bara som mitt jobb utan även min hobby.

Vad ska du göra för prissumman?

–Jag vill gå en ledarskapsutbildning och även en kurs om kavlade degar.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.

Annons
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.