De vann! Är lysande stjärnor på sina jobb

Årets Unga Branschstjärna 2017 Foto: Linda Dybeck

Glada vinnare. Hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, är Årets Unga Branschstjärnor 2017.

NYHETER. Två lyckliga unga stockholmare prisades under måndagen för sina arbetsinsatser inom hotell- och restaurangbranschen. Det blev hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, som kammade hem priset Årets Unga Branschstjärna.

–Jag är lycklig idag! Det var hård konkurrens men jag har hela tiden trott på mig själv, säger Alexander Ihre när Besöksliv når honom.

För den unga hotellchefen och bagerichefen Emelie Lindell är det här ett kvitto på deras hårda slit. Dessutom vinner de en prissumma om 40 000 kronor vardera som de får använda till kompetensutveckling. Med priset vill grundaren Visita Stockholm höja statusen på jobb inom besöksnäringen och visa vilka karriärmöjligheter som finns.Artikeln fortsätter under annonsen

Och Alexander Ihre är ett lysande exempel på detta. Sedan två veckor har han tagit klivet från Nordic Choice traineeprogram för att inta rollen som hotellchef för Quality Hotel Panorama i Göteborg.

Träffa Årets Unga Branschstjärnor 2017:

Alexander Ihre, 28.

Jobbtitel: Hotellchef på Quality Hotel Panorama i Göteborg.

CV: Driftansvarig redan som 16-åring på vandrarhem på Möja i Stockholms skärgård. Receptionist och concierge på Nobis Hotel. Marknadsansvarig för Clarion Hotel Stockholm och Arlanda. Senast trainee på Nordic Choice program.

Utbildning: Kandidatexamen från Service Management-programmet i Helsingborg.

Detta gör jag om 5 år: ”Är kvar i branschen och har lärt mig tillräckligt mycket så att jag kan få ännu fler att uppskatta den. Jag hoppas kunna vara en av dem som folk ser upp till, så som jag ser upp till andra kollegor idag”.

Grattis till priset! Hur firade du? Och varför tror du din arbetsplats, Nordic Choice, nominerade dig?

– Igår firade jag med kollegor, vänner och familj och njöt av stunden. Jag hoppas att det är för att jag har gjort ett bra jobb. Under mitt år på Quality Hotel Friends i Solna så var jag där för att utvecklats. Jag ser detta som att jag har gått i rätt i riktning. Och mitt nya jobb i Göteborg visar att jag tagit rätt beslut.

Vad är det som gör att du brinner för att jobba med service?

– Jag brinner för att ge folk en wow-upplevelse. Det finns inget bättre ställe att göra det på än ett hotell.

Berätta om hur du hamnade i den här yrkesinriktningen.

– Min familj har en gård utanför Strängnäs, Äleby, där de bedriver kurser och konferenser, anordnar jakt och har en restaurang. Jag har växt upp med service, och fortsatt och älska det varje dag.

Vad tog du med dig därifrån i din karriär?

– Om man är ett familjeägt företag så är det kanske inte de fysiska förutsättningarna som du har att spela med. Då är det värme och kärlek du kan lyfta fram som en god service. Det är det bästa jag tagit med mig därifrån.

Hur tycker du att en bra chef ska vara?

– Vara tydlig och ha högt i tak. Lyhörd för andras åsikter. En person som man kan se upp till och som ser alla individer.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Pengarna kommer att användas väl i utbildningssyfte. I någon form skulle jag vilja utveckla mitt ledarskap.

Emelie Lindell, 29.

Cv: Avdelningschef för både bageri och konditori sedan öppning av Clarion Hotel Arlanda , 2012. Dessförinnan: Konditor Krusenbergs herrgård, konditor på Chokladfabriken, kallskänka på Edsbacka krog (under deras 2-stjärniga period).

Utbildning: Stockholms Hotell- och restaurangskola.

Detta gör jag om 5 år: ”Jag är kvar i branschen och hoppas att jag fortfarande tycker det är lika roligt".

Hur känns det att ha vunnit det här priset?

–Jag har inte riktigt hunnit fatta det än. Jag hade inte förväntat mig att vinna för konkurrensen var stark.

Hur kom du på att du ville konditorbranschen från första början?

–Jag har alltid gillat att jobba med mat. Jag har minnen att jag kom hem från skolan och det första jag gjorde vara att ställa mig och baka själv. Mina föräldrar har varit väldigt engagerade med att vi ska vara med och laga i köket. De jobbar med helt andra saker, pappa jobbade som serviceingenjör för labratorieutrustning och mamma är undersköterska. Så tanken var egentligen att jag skulle bli läkare men så kom jag på att jag var rädd för blod!

Hur fick du på ditt första konditorjobb?

–Chokladfabriken, där jag hade haft praktik under gymnasiet, hörde av sig och undrade om jag ville komma tillbaka.

Din arbetsplats Clarion Hotel Arlanda nominerade dig till Årets Unga Branschstjärna. Varför, tror du?

–Jag vet att de är nöjda med mig. Jag är positiv och drivande och inspirerar de jag har runtomkring mig.

Du är chef. Hur jobbar du för att få dina medarbetare att växa i sin yrkesroll?

–När vi planerar upp vad vi ska göra så vill jag att alla ska få lära sig allt. Hos oss turas vi om så att inte en person står med samma saker utan vi delar ansvarsområden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Att det är så roligt. Jag ser det inte bara som mitt jobb utan även min hobby.

Vad ska du göra för prissumman?

–Jag vill gå en ledarskapsutbildning och även en kurs om kavlade degar.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.

Annons
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
tennstopet

Meny och priser från förr lockade hundratals till anrik krog

NYHETER. Rusning efter bord när Tennstopet firar 150 år med sina gäster.
Stöten i Sälen

Storsatsning i Stöten förlänger säsongen

NYHETER. Ett nytt snösystem för 35 miljoner ger fler öppna backar till jul.
laddstolpar

McDonald's nya plusmeny? Lockar med laddad elbil på köpet

NYHETER. Laddstolpar har blivit ett sätt att locka kunder.
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Jacob Dahlberg

Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

KARRIÄR. Jacob Dahlberg ska ratta Scandics nya jättesatsning Downtown Camper.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.