Så ska turisternas matvanor kartläggas

Smögen

NYHETER. Vad äter turister? Det ska forskare från Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg ta reda på. Nu påbörjar de ny studie om turisternas klimatpåverkan.

Turismen ökar, vi får allt fler direktlinjer till Sverige, nya besöks- och övernattningsrekord avlöser varandra. Samtidigt har flyget (transportsektorn generellt) pekats ut som en av vår tids värsta miljöbov, därefter kommer boende, olika aktiviteter – och mat.

En av de forskare som intresserat sig för hur den internationella turismen påverkar klimatet är Erik Lundberg, forskare på Centre for Tourism på Handelshögskolan i Göteborg. Han har, tillsammans med Birgit Brunklaus (Chalmers), John Armbrecht (CFT) och Turistrådet Västsverige, tagit fram en modell för hur man kan mäta turisters klimatpåverkan.Artikeln fortsätter under annonsen

– Vi har testat att modellen fungerar men vi behöver bättre data för att uttala oss mer självsäkert. I vår ska vi titta på matdelen, alltså vad äter turister när de är här?

Forskningsmetod 

Metoden är som följer: Först ska forskarna lista populära restauranger i regionen, ställen med många turister, därefter ska de göra ett urval för att titta närmare på maten som de serverar till turister. Utifrån dessa svar görs sedan schablonsräkningar enligt den framtagna modellen på olika rätter, såsom nötkött, en fläskött eller fisk. I den första studien är det Västsverige som står i fokus men modellen ska senare kunna appliceras på valfri ort.

Fast varför är det intressant att veta vad just turister äter? Även om det ingår i just det här forskningsprojektet så är finns ganska etablerade teorier i forskarsamhället som pekar på att turister förändrar sitt beteende, flyttar normer och tar i lite mer i sin konsumtion när man är på semester.

– Det finns jättemånga positiva saker med turism men ett ämne som Visita och många andra aktörer jobbar med är hållbarhet och det finns också ett tryck uppifrån, från stat, region, om att man måste tänka på dessa frågor. Man kanske måste jobba mer med klimatpåverkan när man har en verksamhet inom turism, säger Erik Lundberg och fortsätter:

– Om man jobbar med hållbarhet så är det någonting man jobbar med jämt, och det kan gå hand-i-hand med effektiviseringar och ekonomisk vinst. Det är viktigt att tänka på vad man serverar, vad man erbjuder, vilka typer av paket man sätter ihop till turister, både som enskild restaurang och som stort eventbolag som Göteborg & Co.

Fakta

Fakta

Forskningsprojektet som ska undersöka turisternas matvanor startar under våren. Det finansieras av Turistrådet Västsverige, Centrum för turism, Handelshögskolan samt Chalmers. Det är ett ganska litet samverkansprojekt och ambitionen är att kunna presentera en rapport för Turistrådet under året.

Från startsidan
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.

Annons
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.