Ämne Socker

 • Vitmögel kakan

  David Kallós För några veckor sedan hetsad av min fru rensade jag upp bland flaskorna hemma i vårt "barskåp", egentligen är det förrådet under trappan, men barskåp låter bättre.

  Och där var slattar med konjak, gammal sherry, creme de cassis, franskt fruktbrännvin, licor 43 mm. I ett infall av klarsyn och med julen i bakhuvudet tömde jag flaskorna i en stor kanna, det blev ganska mycket. När jag i vidare städmani var på väg att slänga en burk med syltad  ingefära så la jag ner några bitar ingefära i spriten. Kannan med sprit har stått i köket hemma. Någon kväll började vi tala om fruktkaka vilket ledde till att vad vi hade av torkad frukt hemma togs fram, gula russin, äpplen, sviskon, aprikoser, fikon och körsbär har fått bada i en del av spriten. Och det blev rätt mycket frukt också.

  Idag är jag glad för det är plusgrader och det vita möglet som legat på marken är på väg att försvinna, men eftersom det regnade och jag ville ha en ursäkt för att slippa gå ut med hunden så fiskade jag upp frukten och har nu lagt det mesta i en stor burk och hällde på sprit. Men ett par deciliter frukt blev över så jag hackade den. Lätt planlöst la jag den i en bunke, hällde på sirap, la i några rejäla klickar smör och knäckte ner ett par ägg, sköljde ur sirapsflaskan med några deciliter ljummet vattten och så smulade ner ett paket jäst, hällde på lite ingefära och slängde ner några gröna kapslar kardemumma, en slatt suckat kom med och så mjöl till en lös deg. Det fick jäsa ett tag, sedan hittade jag lite mandelspån så det fick åka i, lite flytande honung var trevligt att ringla i och då degen var lite fast så tog jag lite av spriten och jag var sugen på en apelsin så jag rev skalet och blandade ner. Sedan blev jag osäker på om spriten skulle döda jästen så för säkerhets skull kompletterade jag med bakpulver.

  Det blev rätt mycket smet så fyra formar kläddes med bakplåtspapper och smeten fördelades. Sedan fick den jäsa ganska kort innan den åkte in i ugnen. Jag tog promenaden med hunden och när vi kom hem 45 minuter senare så låg en tung söt doft i köket. Och fastän kylan släppt taget behövdes en kopp the efter promenaden. Egentligen hade jag tänkt linda in kakorna och låta dem ligga och dra ett par dagar, men en bit ljummen kaka kunde vara gott till mitt the. Och den var helt löjligt god, smöret, spriten, frukten, stinget av kardemumma när man bet i ett frö...Konsistensen som ett mellanting mellan sockerkaka och vetebröd.

  En knackning hördes på dörren och det var Cecilia som bor längre bort på gatan, för några månader sedan sviktade golvet i hennes badrum. Där var inget tätskickt, så med försäkringsstrul etc är hennes badrum fortfarande obrukbart och hon får duscha hos oss.  Jag bjöd på the och kaka och hon utbrister, så god julkaka, var kommer receptet ifrån, kan jag få det?

  Vad svarar man?

 • Vad är det i maten?

  Maria Elwing Om man är allergiker eller som jag går på diet, så behöver man hålla reda på vad man stoppar i sig. Det är ju bra för alla att veta vad man stoppar i sig, men just för mig särskilt viktigt just nu.

  Det som slagit mig under mina månader av diet är att det är väldigt mycket onyttiga saker i färdiga produkter som jag inte hade en aning om att jag tidigare stoppade i mig. Mitt sockerintag är väldigt lågt nu när jag medvetet undviker socker och jag förfasas över sockermängden i många brödsorter som jag väljer mellan när jag ska handla åt resten av familjen. När jag börja forska i det här med sockerersättning förstår jag att det som smakar godast faktiskt är nyttigast och mest naturligt. Aspartam - nej tack. Agave sirap - ja tack.

  På många, framförallt amerikanska produkter, är man duktig på att bekräfta för kunden att hon/han gjort rätt val. "Excellent source of vitamin C", "70% fat free!" (vad bra då är det ju bara 30% fett i....) och annat ser jag på olika förpackningar. För mig är det här marknadsföring, inte egentlig fakta. Titta här t ex, tänker du på "whole grain" när du ser dessa flingor? Antagligen inte...

  Vad är då slutsatsen av dessa iakttagelser? Jo, läs på förpackningarna så du vet vad du verkligen stoppar i dig. Börja nästa gång du går och handlar, vänd och läs på limpan och läs hur mycket socker det egentligen är i den. Laga maten från grunden själv så att du vet vad den innehåller. Använd naturliga ersättningsprodukter om du vill minska på socker eller fett. Och du, ha en fin helg!

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons