Annons

EM i Ostronöppning lyfter Trollhättan

zoom För besöksnäringen är evenemanget ett bra tillfälle<br />
 att locka matintresserade besökare. Foto: Västsvenska Turistrådet
För besöksnäringen är evenemanget ett bra tillfälle
att locka matintresserade besökare.
Foto: Västsvenska Turistrådet
NYHETER. På lördag samlas eliten av europeiska ostronöppnare i Trollhättan för att kora årets Europamästare –besöksnäringen i trakten ser fram emot tusentals besökare.
Annons

För åttonde året i rad arrangeras EM i ostronöppning i Trollhättan. I år tävlar 24 deltagare från 13 olika nationer om vem som snabbast kan öppna och presentera 30 ostron av typen Ostrea Edulis.

Tävlingen har utvecklats till ett av stadens viktiga evenemang – i fjol kom över 2400 personer för att se tävlingarna, äta ostron och besöka den mat- och hantverksmässa som arrangeras i anslutning till mästerskapen.

– Det betyder mycket för hela staden, säger Rickard Halleröd, kock och ägare av Albert Kök Hotell & Konferens i Trollhättan. Förutom att det ger möjligheter för stadens hotell och krogar sätter det Trollhättan på kartan. Jag tycker att det är ganska häftigt att Trollhättan, som inte ligger vid kusten, numera förknippas med ostron.

För besöksnäringen är lördagens evenemang ett bra tillfälle att locka matintresserade besökare. På Albert erbjuds ett par olika paket med ostrontema. På fredagen kan gästerna bland annat få lära sig att öppna ostron och på lördagen finns ett paket med övernattning och trerättersmiddag.

– Ostron-EM är ett bra incitament att skapa olika paket. Tävlingen lockar många besökare med intresse för mat och dryck. Dessutom kan vi få lite bättre betalt på logisidan, säger Rickard Halleröd.