Annons

Extra nattåg förlänger Åres säsong

zoom Turismen på sensommar och hösten går som tåget i Åre. Då sätter Snälltåget in extra nattåg norrut.
Turismen på sensommar och hösten går som tåget i Åre. Då sätter Snälltåget in extra nattåg norrut.
NYHETER. Snälltåget sätter in extra avgångar för sina nattåg norrut i september. Ökad tillgänglighet och längre säsong applåderas av turismnäringen.
Annons

Som Besöksliv tidigare rapporterat, har de norrgående nattågen blivit allt mer nedläggningshotade genom åren. Därför är operatören Snälltågets höstsatsning goda nyheter. Med start 30 augusti 2017 kör man under fem veckors tid två avgångar i veckan till Åre från Malmö via Stockholm.

− Vi tror på nattåget och har kört till Åre under vintersportperioden i 10 års tid. Nu ser vi stor potential i sensommaren och hösten med alla vandringsgäster som vill passa på att njuta av fjällen när temperaturen är behaglig och naturen som allra färggladast, säger Snälltågets marknadschef Marco Andersson i ett pressmeddelande.

Längre säsong

Inom den lokala besöksnäringen applåderar man förstås initiativet. Anne Adsten är turismutvecklare vid Jämtland Härjedalen Turism.

− Ökad tillgänglighet är A och O för oss i Jämtland Härjedalen, säger hon. Vårt geografiska läge är en oerhörd tillgång, men samtidigt ställer det extra höga krav på att våra potentiella gäster ska känna att det finns möjlighet att besöka oss och att de ska kunna resa på ett så hållbart och säkert sätt som möjligt. Vi arbetar långsiktigt strategiskt med infrastrukturfrågor för att utveckla samtliga trafikslag för ökad tillgänglighet.

 

Är de hotade nattågen på väg tillbaka tror du?

− Vi ser positivt på att det finns en uttrycklig vilja att utveckla den möjlighet som nattågen innebär att ta sig till Jämtland Härjedalen, inte minst med tanke på att en nattågsupphandling nu finns på regeringens agenda. Våra besökare har olika behov och förutsättningar och vi vill såklart att det ska finnas både nattåg och snabba dagtåg för att fler ska känna att det är lätt att komma till våra äventyr, säger Anne Adsten.

Snälltåget erbjuder under perioden dörr till dörr-transfer till Trillevallen, Vålådalen och Sturulvån, och att ta med sig cykeln på tåget kostar 99 kronor enkel väg.