Annons

Snart kan du cykla Göta kanal

zoom 2020 är målet att den nya cykelleden längs Göta kanal ska stå klar. Foto: Göta kanalbolag
2020 är målet att den nya cykelleden längs Göta kanal ska stå klar. Foto: Göta kanalbolag
NYHETER. En 19 mil lång cykelled utmed hela Göta kanal ska locka fler turister till området. Göta kanalbolag och de sju kanalkommunerna har fått pengar att undersöka möjligheterna.
Annons

Redan idag går det att ta sig på cykel utmed stora delar av Göta kanal, men vid sjöarna blir det bökigt. Då tar det roliga slut, och besökaren måste kliva av cykeln och trixa sig fram. Men snart kan det bli ändring på det.

– Göta kanal är ett besöksmål som många associerar med rekreation, upplevelser och avkoppling. Därför har vi ansökt om bidrag för en förstudie där status på de olika sträckorna kollas upp, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.

Under de senaste åren har personalen på Göta kanalbolag, som driver kanal- och fastighetsrörelse kopplat till kanalen, fått allt fler frågor från turister som vill uppleva Göta kanal från cykeln. Att då se över, bygga ut och rusta upp cykellederna kändes som ett naturligt steg för att få fler turister till trakten.

Fick nej av Tillväxtverket

Men att få resurser till upprustningen är inte helt enkelt. Förra året ansökte Göta kanalbolag om bidrag för förstudien hos Tillväxtverket, men med negativt resultat. Istället vände man sig till Jordbruksverket, där det gick bättre.

Närmare en miljon kronor kunde Jordbruksverket bidra med, och efter det att de sju kanalkommunerna och de två regioner som Göta Kanal passerar bidragit med ytterligare medel finns nu 1,1 miljoner kronor i potten för att undersöka möjligheten att rusta upp och bygga cykelled mellan Mem i Östergötland och Sjötorp i Västergötland.

– Får vi till det här kommer naturligtvis hela besöksnäringen att påverkas positivt. Cykelturisterna vill äta gott, de vill stanna till för en kopp kaffe och de kommer att vilja ha boende, konstaterar Roger Altsäter.

Färjetrafik ett alternativ

Hur man ska lösa det på bästa sätt för turisterna vid sjöarna får förstudien visa. Ett alternativ kan vara att sätta in färjetrafik, ett annat är att bygga cykelvägar förbi sjöarna.

– Det är inte helt enkelt, eftersom enbart delar av marken är kommunägd och andra delar är privatägda. Där behöver vi utreda ytterligare.

Ska vara klar 2020

Hur mycket besöksnäringen kan vinna på att cykelleden rustas upp och byggs ut kan Roger Altsäter inte svara på. Inte heller när cykelleden kommer att vara färdig.

– Vårt mål är att den ska vara klar 2020, men om det blir i januari, juni eller i december kan jag inte uttala mig om i nuläget.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...