Annons

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

zoom Nu vill destinationsbolagen i Funäs- och Vemdalen reda ut var Härjedalens nya flygplats ska byggas.
Nu vill destinationsbolagen i Funäs- och Vemdalen reda ut var Härjedalens nya flygplats ska byggas.
NYHETER. Sveg eller Hedlanda? Placeringen av en ny flygplats i Härjedalen är en länge omtvistad fråga. Destinationsbolagen i Funäsdalen och Vemdalen vill nu ha frågan ordentligt utredd.
Annons

Den nuvarande flygplatsen ligger i Sveg. Men de båda destinationsbolagen anser att en flytt av reguljär flygtrafik till Hedlanda, längre norrut i kommunen, skulle medföra stora vinster.

– Det ligger centralt i kommunen och nära starka destinationer, säger Destination Vemdalens vd Marcus Ståhl.

Nya möjligheter med flygplats

Funäsfjällen, Vemdalen och Lofsdalen är populära turistmål i närheten. Majoriteten av besökarna tar sig dit med bil idag. De flesta som utnyttjar flyget idag kommer i stället via Östersund där större plan landar och där det till skillnad från i Sveg är möjligt att ha skidorna med sig, enligt Marcus Ståhl.

– Härjedalen är beroende av besöksnäringen. Tillgänglighet och kort restid är bland de viktigaste aspekterna när gästen väljer resmål, säger han.

Destinationsbolagen är tillsammans med övriga aktörer i lokala näringslivet beredda att satsa 300 000 och har sökt ytterligare 100 000 från Bergs och Härjedalens kommuner för att kunna genomföra utredningen.

– Vi hoppas att kommunerna vill bidra till att en ordentlig utredning blir gjord en gång för alla. Det är viktigt att skapa optimala förhållanden för ett livskraftigt Härjedalen och där kan flyget spela en viktig roll. 

Tiofaldigat antal resenärer

Antalet resenärer skulle tiofaldigas på 15 år om en flytt genomfördes, enligt en tidigare utredning.

Men det råder splittring i frågan. Destination Svegs vd Niklas Ohlson vill i stället behålla den nuvarande flygplatsen och satsa på transferflyg, uppger SVT. Samtidigt hotar företaget Sykes att flytta från orten om flygplatsen försvinner, enligt sveg.se

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...