Annons

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

zoom Lalandias anläggning i danska Billund.
Lalandias anläggning i danska Billund.
NYHETER. En turistinvasion väntas i Motala och dess grannkommuner när jättebadet Lalandia står färdigt. ”Det förs diskussioner om nya hotell, aktiviteter och attraktioner som tillsammans med Lalandia kan förstärka Östergötland som destination”, säger Visit Östergötlands chef Susanne H Fredriksson.
Annons

Besöksnäringen laddar upp inför etableringen av Lalandia i Motala. Det gigantiska vattenlandet är en miljardsatsning och väntas stå klart 2021.

Danska Lalandia driver idag två anläggningar i Danmark som lockar över en miljon besökare per år.

Kraftigt lyft för Motala

För besöksnäringen i Motala och grannkommuner väntas ett kraftigt lyft. Antalet nya turister per år ökar med 320 000 visar en analys från HUI Research, beställd av Motala kommun.

I den planerade etableringen ingår 550 semesterhus och antalet övernattningar på Lalandia väntas landa på en halv miljon per år. 340 nya jobb skapas i Motala kommun, visar beräkningarna.

Det planerade jättebadet har goda möjligheter att knipa en andraplats bland Östergötlands turistmål, efter Kolmården som lockar drygt 700 000 besökare per år.

– Vi ser redan nu att andra delar regionen och grannkommunerna planerar på ett annat sätt, säger Visit Östergötlands chef Susanne H Fredriksson.

Stora planer och förväntningar

Det handlar om planer på nya hotell, aktiviteter och attraktioner.

– Jag vet att det förs diskussioner, säger hon.

Förväntningarna är stora även inom andra delar av besöksnäringen.

– Restauranger och övriga typer av boenden påverkas när vi får en ökad mängd besökare, säger hon.

På Skänninge Stadshotell, ett par mil utanför Motala, ser ägaren Christina Landoff ljust på framtiden.

– Lalandia är fantastiskt och precis vad vi behöver för att få en stark dragare, säger hon.

Lockar nya typer av besökare

Skänninge drar idag till sig historiskt intresserade besökare. Det var härifrån Birger Jarl kom och orten var ett maktcentrum på medeltiden. Skänninge stadshotell, uppfört på 1800-talet, har traditionellt lockat bröllopsgäster tack vare den pampiga festsalen.

Christina Landoffs förhoppning är att locka nya typer av besökare och det underlättas av Lalandias etablering. En utbyggnad av hotellet med 24 nya rum är precis klar.

– Jag misstänker att det kommer att poppa upp fler nya hotell. Men det är bara bra, säger hon.