Annons

Lisebergs svindlande nyhet – attraktion att styra själv

NYHETER. På lördag öppnar Liseberg för säsongen med ett helt nytt område som kostat nöjesparken 180 miljoner kronor att bygga. Största nyheten AeroSpin är en interaktiv attraktion där besökaren själv bestämmer hur åkturen blir. 
Annons

När Liseberg slår upp grindarna för säsongen finns ett helt nytt område – Lisebergs Trädgårdar. Höjdpunkten här är attraktionsnyheten AeroSpin, ett 35 meter högt roterande torn med 24 flygplan fördelat på 12 armar. Attraktionen är interaktiv vilket innebär att de åkande med hjälp av två spakar på flygplanets vingar själva kan styra över om de vill rotera runt sin egen axel eller inte.

Tävla om bästa åket

– Man kan helt enkelt bestämma om man vill ha utsiktsläge eller full snurr. Dessutom blir det ett tävlingsmoment då man ser vem som klarar av att snurra flest varv under en åktur. Om tre veckor lanserar vi en app där man kan logga sina åk och tävla mot andra, säger Lisebergs vd, Andreas Andersen.

De senaste två åren har Liseberg satsat på ungdomsinriktade attraktionsnyheter med Helix och Mechanica. Men i år var det dags att göra något för hela familjen och skapa ett område som tar Lisebergs trädgårdsarv på allvar.

– Den här delen av parken har tidigare varit något man bara passerat på väg till Uppskjutet, men det tror vi kommer att ändras nu. Lisebergs Trädgårdar är en plats för hela familjen. Det är en grön oas för den som vill ha lugn och ro, men det är lika mycket en plats för den som har spring i benen, säger Andreas Andersen.

I Lisebergs Trädgårdar, som är ett över 6000 kvadrat meter stort område, ryms utöver AeroSpin också lekplatsen Barnens Paradis och den dubbeldäckade Blomsterkarusellen. Förutom de nya attraktionerna finns ett café och olika planteringar. Följer man stigen ned från berget passerar man Den förbjudna trädgården med inburade farliga och giftiga växter.

Ökat tillgängligheten

I år har även en stor satsning gjorts för att öka tillgängligheten på Liseberg. Den nya stigen är specialgjord för att underlätta för barnvagnar och rullstolar att ta sig upp och ned från det nya området. Vid dess slut nedanför berget har Tyrolen fått en egen så kallad biergarten med plats för 400 sittande gäster och i sommar visas alla EM-fotbollsmatcher här.

Förra året var ett rekordår för Liseberg då omsättningen passerade en miljard kronor. Men inför kommande säsong planerar Liseberg försiktigt och Andreas Andersen vågar inte riktigt ha lika höga förväntningar som förra året.

– Blir vädret bra kan det också bli en jättebra säsong. Men historiskt sätt har våra siffror varit så att vi haft ett väldigt bra år och sedan ett lite sämre. Nu har vi haft två väldigt bra år så därför är vi lite försiktiga. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...