Annons

McDonald’s i storaffär: Säljer svenska verksamheten

zoom Ny inriktning kring digitalisering av McDonald's restauranger står på agendan.
Ny inriktning kring digitalisering av McDonald's restauranger står på agendan.
NYHETER. McDonald's svenska verksamhet tas över av den brittiske finansmannen Guy Hands. Nu väntar en snabbare expansion på den svenska marknaden samtidigt som digitaliseringen ökar.
Annons

Affären omfattar McDonald’s nordiska verksamhet. Guy Hands köper utvecklingslicensen och rätten att driva restaurangerna av McDonald’s.

Varför genomförs affären?

– Det är en del av en global strategi för att få ännu starkare tillväxt, lokal styrning och snabbare beslut, säger Raymond Mankowitz, kommunikationsdirektör på McDonald’s.

 

Ska öppna fler restauranger

I den globala strategin ingår att franchisetagarna ska driva fler restauranger. På den nordiska marknaden drivs redan 95 procent av restaurangerna på franchisebasis.

Affären förändrar inget för de befintliga franchisetagarna, säger han. De har avtal med svenska McDonald’s som tas över av Guy Hands.

Fokus de senaste åren har varit att modernisera befintliga restauranger. Nu förväntas en stark tillväxt med fler restauranger i Sverige.

– Den stora skillnaden för våra nuvarande franchisetagare är att det blir möjligt att växa ännu snabbare, säger Raymond Mankowitz.

Vad betyder det för gästerna?

– Det är en resa som redan påbörjats. Vi kommer fortsätta att utveckla gästupplevelsen på restaurangerna. Försäljningen ger oss ännu bättre förutsättningar för att utveckla verksamheten med varierad meny, ökad service och digital utveckling.

Kan du ge exempel?

– Ja, McDonald’s i Sverige har utvecklat vår globala mobilapp. Gästerna nöjer sig inte med att bara ha en dialog med oss inne på restaurangen utan vill även kunna ha det 24 timmar om dygnet.

 

Förbeställa i mobilen

I dag kan McDonald’s kunder få erbjudanden i mobilen. I de närmaste planerna ska det bli möjligt att lägga beställningar i förväg via appen.

– Du ska inte behöva stå i kö och vänta. Samtidigt ökar friheten när du själv kan beställa din meny som du vill ha den.

Blir det några förändringar för de anställda?

– Med ytterligare etableringar skapas nya möjligheter och fler jobb, säger Raymond Mankowitz.

McDonald’s har 435 restauranger i Norden, varav cirka hälften i Sverige.

Guy Hands kontrollerar riskkapitalbolaget Terra Firma Capital Partners med investeringar i en rad branscher. Så sent som i november förvärvades tyska hotellkedjan Welcome Hotels.