Annons

Niehku om prestigepriset: ”Vi har lagt ner hjärta och själ i det här”

zoom
NYHETER. Niehku Mountain Villa i Lappland har fått ta emot UNESCOs prestigeutmärkelse Prix Versailles, för bästa hotelldesign.
Annons

Fjällhotellet Niehku, beläget vid Riksgränsen, är det första skandinaviska bidraget som får ta emot UNESCO:s pris för bästa hotelldesign.

– Det känns roligt att få en sådan här utmärkelse när man lagt ner sitt hjärta och sin själ som vi gjort, säger Johan ”Jossi” Lindblom, delägare i Niehku.

Namnet betyder dröm

Juryn gillade hur Niekhu och byrån Stylt, som står bakom hotellets design, kombinerat kultur och konstnärlighet med kommersiella intressen. Niehku betyder ”dröm” på nordsamiska, och hotellet har verkligen en drömlik design för den som vill njuta av norra Sverige. Lokala naturmaterial har plockats in för att skapa den rätta känslan.

– Vi har rest jorden runt och sett bra och dåliga exempel på fjällboenden. Vår grundidé var därför att Niekhu skulle bli ett ställe som vi själva skulle vilja bo på under semestern, säger Johan.

Stilfullt möter funktionellt

Niehku, som drivs av Johan tillsammans med Patrik ”Strumpan” Strömsten, invigdes i mars 2018. Hit vallfärdar skidåkare, vandrare och cyklister från hela världen för att uppleva den speciella miljön. Helikopterskidåkning i midnattssol är bara en av flera aktiviteter som besökarna erbjuds.

– Aktiviteterna är viktiga för oss, därför är hotellet både stilfullt och funktionellt. Vi har gjort separata ingångar för de som kommer in med pjäxor direkt från backen och har ordentliga torkställningar på rummen, säger Johan.

Ny kundgrupp nappade efter priset

Känslan av hotellets interiör är avslappnad med en ”hemma hos”-känsla. Detta verkar ha gått hem hos både UNESCO:s jury och gästerna. Efter att Niehku fått priset märkte ägarna direkt en effekt av uppmärksamheten.

– Vår nuvarande kundgrupp är skidåkare och fjällvandrare, men nu har människor som bara vill slappna av och ta del av hotellets atmosfär börjat höra av sig också, berättar Johan.

Lyckad sommar

Det är vintern och skidåkningen som spelar huvudrollen på Niehku, men ägarna kan även vara nöjda med årets sommarsäsong.

– Vi valde att köra på förra sommaren när vi precis hade öppnat för att se vart det tog vägen, och det gick bra. Den här sommaren föll verkligen väl ut och vi toppade förra årets säsong, det är vi väldigt glada över, säger Johan.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...