Annons

Nya Amerikaterminalen invigd vid säsongsavspark

zoom Foto: Göteborgs Hamn
Foto: Göteborgs Hamn
NYHETER. Kryssningssäsongen börjar dra igång på flera håll i landet. Förra helgen var det Göteborg som sparkade av för de 43 fartyg som väntas lägga till i hamnen de kommande månaderna.
Annons

Göteborgs Hamn passade på att slå två flugor i en smäll och inviga den nya ”Amerikaterminalen” samtidigt som man kickade igång årets kryssningssäsong.

På det nya kryssningsläget vid Stigbergskajen i Masthugget väntas cirka hälften av årets 43 anlöp ske. Totalt väntas cirka  60 000 kryssningsresenärer stiga i land i Göteborg under 2018.

–Det är vår förhoppning att den nya terminalen skall bidra till fler anlöp de kommande åren, säger Maria Särnholm, kommunikatör på Göteborg & Co.

Ett centralt läge är viktigt i den stenhårda konkurrensen om anlöpen.

–Amerikaterminalen innebär att vi kan locka de kryssningsfartyg, som ofta riktar sig till en exklusivare kundgrupp, till Göteborg då de gärna vill erbjuda sina passagerare centrala lägen.

– En undersökning som gjordes under förra årets säsong visade att väldigt många av passagerarna är förstagångsbesökare i Göteborg, sSå kryssningsturism är alltså ett ytterligare en väg att välkomna nya besökare till destinationen, säger Maria Särnholm.

Säsongens första fartyg – det 193 meter långa Aida cara anlände den 13 april med 1200 passagerare, och lade till vid den nya terminalen med det nygamla namnet ”Amerikaterminalen”, som nu har ersatt det tidigare kryssningsläget i Frihamnen.

– De större fartygen är vana vid att lägga till längre ut i hamnarna, precis som de gör här i Göteborg. Men de något mindre kryssningsfartygen, ofta de som riktar sig till en exklusivare kundgrupp, vill gärna hitta centrala lägen. Det kan vi erbjuda i och med Amerikaterminalen, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig vid Göteborgs Hamn, i en kommentar.

Kryssningsturisterna är viktiga för Göteborgs besöksnäring, och väntas lägga totalt 30 miljoner kronor på konsumtion i staden under säsongen.

Maximal längd och höjd för anlöpande fartyg vid den nya terminalen blir 225 respektive 45 meter. Det innebär att de största fartygen, 23 av totalt 43 fartyg för 2018, även fortsättningsvis lägger till i hamnens kryssningslägen i ytterhamnarna.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...