Annons

Så lugnar svensk natur stressade turister

zoom Initiativet The 72 Hour Cabin är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen.
Initiativet The 72 Hour Cabin är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen.
NYHETER. Svensk natur minskar stress och ökar välmåendet. Det konstaterar två stressforskare som undersökt internationella turister i Dalsland. Initiativet är en del av ett regeringsprogram som ska uppmärksamma Sverige som resmål.
Annons

I september berättade vi om The 72 Hour Cabin, ett initiativ som skulle inspirera internationella medier att uppmärksamma Sverige som resmål och nå potentiella Sverigeresenärer.

Då flyttade en taxichaufför från Frankrike, en tysk polis, en amerikansk eventkoordinator samt en programledare och en journalist från Storbritannien in i varsitt glashus på en vykortsfin ö i Dalsland.

Initiativet får internationell uppmärksamhet

Om satsningen föll väl ut? Well, resemagasinet Condé Nast Traveler, världens största trendplattform TrendHunter, den amerikanska innovationstidningen Fast Company och det brittiska mode- och livsstilsmagasinet Stylist valde att uppmärksamma initiativet.

Och deltagarna själva verkade också fastna för kräftfisket, bastubaden, matlagningen över öppen eld och kajakpaddlingen.

– Svensk natur är andlöst vacker. Jag skulle rekommendera alla att resa till Sverige, eftersom det är det enda sättet att uppleva och förstå vad jag fick vara med om. Den svenska livsstilen nära naturen är svår att föreställa sig om du bor i en storstad, säger Baqer Keshwani, eventkoordinator från New York.

Den tyska polisen Steffi Tauscher hade också en avkopplande weekend.

– Det starkaste minnet? När jag sista morgonen tog med en termos med te och varmt klädd gav mig ut på sjön alldeles ensam, med kanoten som låg nedanför mitt hus. Jag riktade fören mot solen som höll på att gå upp över skogen, lutade mig tillbaka och njöt av skönheten omkring mig, säger hon.

Minskade stressnivån med 70 procent

Naturens effekt på deltagarna mättes på flera sätt av två stressforskare. Förutom att den upplevda stressnivån minskade med nästan 70 procent mättes bland annat blodtryck, upplevt välmående, upplevd samhörighet med naturen samt förändringar i kreativitet och ältande av negativa tankar.

– Er naturnära livsstil kan beskrivas som att man transporteras till en värld av frisk, ren luft och gröna skogar där du blir en del av naturen. Du känner en samhörighet. Det finns en äkta och okomplicerad ärlighet i den svenska naturen, säger den brittiske programledaren Ben Fogle.